AB, Ukrayna'ya ek 50 milyar euroluk destek paketi üzerinde uzlaştı

01-02-2024
Etiketler Avrupa Birliği Ukrayna Yardım
A+ A-

Brüksel (Rûdaw) - AB liderler zirvesinde, Ukrayna'ya Birlik bütçesinden 50 milyar euroluk ek mali yardım konusunda uzlaşmaya varıldı. Macaristan planı Aralık ayında veto etmişti.

AB ülkelerinin liderleri, Ukrayna'ya mali destek sağlanması hedefiyle Birliğin uzun dönemli bütçesinde değişiklikleri ele almak üzere özel zirve toplantısında bir araya geldi.

AB Komisyonu, Ukrayna'ya gelecek 4 yılda kesintisiz destek sağlayabilmek için, 2024-27 bütçesine 50 milyar euroluk fonun dahil edilmesini istiyordu.

Aralık ayındaki zirvede Ukrayna ile AB’ye katılım görüşmelerine başlanması gündeme gelmişti. Ukrayna’nın AB üyeliği konusunda itiraz etmeyen Macaristan, yardım paketi kararını ise veto etmişti.

33 milyar euro kredi ve 17 milyar euro geri ödenmeyecek yardımdan oluşan mali destek paketinin Macaristan'ın vetosu nedeniyle onaylanmaması nedeniyle 1 Şubat 2024'te yani bugün yeni bir zirve düzenlenmesi planlanmıştı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'ya 50 milyar euroluk ek yardım için 27 üye ülkenin tamamının uzlaşmaya vardığını bildirdi.

Michel, "Anlaşmaya vardık. Ukrayna için AB bütçesinden 50 milyar euroluk ek destek paketinde 27 liderin hepsi mutabık kaldı. Bu, Ukrayna için sağlam, uzun vadeli, kestirilebilir bir finansman taahhüdüdür. AB Ukrayna'ya destek için liderlik ve sorumluluk üstlenmektedir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli