ABD Dışişleri Bakanlığı: Saldırıların sorumlularından hesap sorulacak

Washington (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Ürdün’deki saldırıdan sorumlu olan tüm gruplardan hesap soracaklarını söyledi. Miller, yaptırım uygulanan Iraklı kurum ve şahsiyetlerin İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah’a mali destek verdiklerini belirtti.

Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtlayan sözcü Miller, Iraklı banka ve şahsiyetlere yönelik yaptırımlar hakkında, “Bunlar, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve Hizbullah'ın istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini finanse etmek için fon sağlayan kuruluşları ve bireyleri sorumlu tutmaya yönelik süregelen çabalarımızın bir parçasıydı" dedi.

ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), Lübnan ve Türkiye’de bulunan üç şirket ve bir kişinin, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ve Hizbullah’ın mali şebekesine “kritik mali destek” sağladıkları gerekçesiyle yaptırım listesine alındığını açıkladı.

Yapılan açıklamada bu kişi ve şirketlerin, İran mallarını satarak yüz milyonlarca dolar gelir elde ettikleri ve bu satışların “Kudüs Gücü ve Hizbullah’ın devam eden terör faaliyetlerinin ve bölgedeki diğer terör örgütlerinin maddi olarak desteklenmesinde önemli bir kaynak sağladığı” belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı 29 Ocak günü de “terörün finansmanı için kanal görevi gördüğü” gerekçesiyle Iraklı Al-Huda Bank’ı kara para aklama kaynağı olarak tanımladı ve bankanın sahibine yaptırım uyguladı.

Açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisince (OFAC) bankanın sahibi Hamad al-Moussawi'ye de yaptırım uygulandığı bildirildi.

Ürdün’de düzenlenen saldırıda 3 Amerikan askerinin öldürülmesi ile ilgili Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan sözcü Miller, “"Bölgedeki tüm ülkelerde bulunan birliklerimizin konumunun farkındayız. ABD Başkanı ve ulusal güvenlik ekibi Orta Doğu'daki tüm faktörleri değerlendiriyor. Ancak saldırının sorumlularından hesap sorulacağını açıkça ifade ettik” dedi.

ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne 28 Ocak'ta tek yönlü insansız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırıda 3 ABD askeri hayatını kaybetmiş, 40'tan fazla asker yaralanmıştı.

Başta Biden olmak üzere ABD'li yetkililer, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tutmuş, ABD'nin seçeceği bir zaman ve yerde saldırıya karşılık verileceğini belirtmişti. Biden, son açıklamasında İran'ı saldırıya silah temin ettiği gerekçesiyle dolaylı olarak sorumlu tuttuğu açıklamasını yapmıştı.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise İran'ın söz konusu saldırıyla bağlantılı olduğu iddialarını reddetmişti.