Kilo vererek tansiyonu düşürme

Kilo, tansiyon kontrolünde önemli bir yer edinir ve hekimler tansiyon hastalarına bu konuda çok sık uyarıda bulunur. Esasında dikkat edilmesi gereken nokta kilodan çok vücudunuzda ne kadar yağ olduğudur.

 

Gereğinden fazla kilo ile kan basıncı yüksekliği arasında paralel bir ilişki olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Bu paralel bağlantı özellikle gençlerde görülen hipertansiyonda ve insülin direnci veyahut metabolik sendromu olanlarda daha da belirgindir.

 

Eğer gereğinden fazla yağlı biriyseniz, özellikle yağlar göbek çevrenizde daha fazla ise sizde iki hastalığın 10 yıl içinde ortaya çıkma olasılığı %30 dolayındadır: Hipertansiyon ve şeker hastalığı!

 

Dolayısıyla hekimler, bel çevresi 100 santimden fazla erkeklerin ve 88 santimden fazla kadınların hipertansiyon sorunlarının çözümü için ilk yapacakları şeylerden birinin bel çevrelerini azaltmak yani fazla yağlardan kurtulmak olduğunu belirtir.

 

Özellikle 50 yaşın altında hipertansiyonu olanlar bu tür bir çaba içine girmeli. Bu çaba kişiyi sadece hipertansiyonla mücadelede daha avantajlı hale getirmez; ayrıca kalp krizinden, felçten, diyabet ve daha pek çok hastalıktan korumaktadır.

 

Hangisi daha tehlikeli: Büyük tansiyon mu, küçük tansiyon mu?

 

Yaklaşık 15 yıl önce diastolik yani küçük tansiyonun yüksek olmasının daha önemli olduğunu, büyük tansiyondaki yükselmelerin vücudun tolere edebileceği belirtilirdi.

 

Devamlı yüksek olan küçük tansiyonun bazı dokularda hasara yol açma riskinin daha fazla olduğu görüşü yaygındı.

 

Artık büyük tansiyon yüksekliğinin en az küçük tansiyon kadar önemli olduğu biliniyor. Hatta 55 yaşın üzerinde olanlarda büyük tansiyonun daha önemli bir risk faktörü olabileceği düşünülüyor.

 

Uykusuzluk hipertansiyona neden olur mu?

 

Uzun yıllardır tartışılan bu konuya artık net bir şekilde evet diyebiliriz! Uykusuzluk hipertansiyon riskini artırıyor! Bu tıp camiasının kabul ettiği bir bilgi artık.

 

Araştırmacılara göre günde 6 saatten az uyuyan kişilerde tansiyon riski 6 saatten fazla uyuyanlara kıyasla 2 kat daha fazla.

 

Hipertansiyonu düşüren doğal bir destek var mı?


Sarımsak ve limon kan basıncını ayarlamada en etkili 2 doğal yöntemdir. ANCAK! Eğer bir hipertansiyon rahatsızlığınız varsa sorunu sarımsakla ya da limonla çözmeye çalışmanızı kesinlikle önermem!

 

Hekiminizin önerdiği tıbbi ilaçlarla tedavi olmayı ihmal etmemeli, limon ve sarımsaktan ekstra destek beklemelisiniz.

 

keyifli ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle...