Türk oyuncunun Bozkurt selamı tartışmalara neden oldu: Almanya'dan tepki

03-07-2024
Etiketler Merih Demiral Türk Milli Takımı EURO2024 Bozkurt işareti
A+ A-

Haber Merkezi – Türk Milli Takımının defans oyuncusu Merih Demiral, Euro 2024 futbol şampiyonasında Türkiye'yi Avusturya'ya karşı zafere taşımak için attığı ikinci golünü, Avrupa’nın birçok ülkesinde yasaklı olan Bozkurt selamıyla kutlaması tepkilere yol açtı. Almanya İçişleri Bakanı, "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok" dedi.

Suudi Arabistan'ın Al-Ahli takımında forma giyen ve Juventus'un eski futbolcusu Merih Demiral dün Avusturya-Türkiye karşılaşmasının 58’inci saniyesinde gol atarak takımını öne geçirdi. Futbolcu  ikinci golünü de atarak maçın skorunu belirledi.  Türk Milli Takımı rakibinin bir golüne rağmen atılan 2 golle EURO2024’de  düzenlenen turnuvada çeyrek finale yükseldi.

Merih Demiral maçta attığı ikinci golün ardından MHP ile özdeşleşen Bozkurt işareti ile zaferini kutlaması sosyal medyada tepkilere yol açtı.

Maç sonrası verdiği röportajda Demiral, attığı iki golün ardından mutlu olduğunu belirterek, gazetecilerin “bozkurt işareti”ne dair sorularını “Tribünde gördüm, taraftarlarımız yapıyordu, tepkim gecikmedi. Onları görünce daha çok yapasım geldi” şeklinde yanıtladı.

Almanya İçişleri Bakanı, "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok" dedi.

Türkiye'nin sahadan 2-1 galip ayrıldığı Avusturya karşılaşmasında Türk Milli Takımı'nın 2 golünü de kaydeden Merih Demiral'ın sevincini bozkurt işareti yaparak göstermesi Almanya'da eleştiri konusu oldu.

Almanya İçişleri Bakanı'ndan tepki

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser Demiral'ın bozkurt işareti yapmasına tepki gösterdi. Bakan Faeser, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez. UEFA'nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) Almanya'daki Ülkücü Hareket ile ilgili analinizinin linkine de paylaşan Faeser, "Güvenlik birimlerimiz Almanya'daki Türk aşırı sağcıları yakından takip ediyor. 'Bozkurtlar' Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor" dedi.

Ülkücü Hareket iç istihbarat tarafından izleniyor

Anayasayı Koruma Teşkilatı, Ülkücü Hareketi "Almanya'daki Türk aşırı sağı" olarak tanımlıyor, "iç güvenlik açısından tehdit oluşturan, şiddete eğilimli bir yapı" olarak değerlendiriyor. Ülkücü Hareket, Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor. Ancak Ülkücü Hareket de bozkurt selamı da yasak değil.

Almanya merkezli Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu (GfbV) temsilcisi Kamal Sido da maç öncesinde yaptığı açıklamada, maçlar sırasında taraftarın yaygın şekilde bu el işaretini kullanmasına tepki gösterdi. "Aşırı sağcılara ait sembol kullanılarak UEFA kurallarının ihlal edildiğini " savunan Sido, "Taraftarların takımlarının başarısını kutlamaları elbette doğal. Ancak bozkurt selamının barışçıl bir yanı yok" görüşünü dile getirdi. Sido, "Birçok Kürt, Ermeni, Yunan, Hristiyan, Alevi, Yezidi ve Yahudi için bozkurt selamı cinayetler, dışlama ve baskı ile eş anlamlı" ifadelerini kullandı.

Bozkurt selamı Avusturya'da yasaklandı ve bu işareti yapanlara  4 bin Euro'ya varan para cezası kesiliyor.

Almanya’da Türkiyeli bir esnafla poz vererek “bozkurt” işareti yapan Alman polis görevden alınmıştı. Fransa'da hükümet, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talimatıyla Kasım ayı başında Ülkü Ocakları'nı yasaklamıştı.

Bozkurt işaretine tepki

Avusturyalı gazeteci Michael Bonvalot X hesabından “Faşist Bozkurtların sembolünü açıkça sergiliyor. Bu paramiliter güçler binlerce ölümün sorumlusuydu ve bugün Erdoğan'ın AK Parti'si ile birlikte Türk hükümetinde yer alıyor. UEFA ne zaman tepki verecek?” şeklinde paylaşımla tepki gösterdi.

Almanya vatandaşı Kürt Ezidi gazeteci Düzen Tekkal ise bu harekete tepkisini dile getirerek, yıllardır Almanya'daki Bozkurt üyelerinden ölüm tehditleri aldığını söyledi.

Düzen Tekkal "Merih Demiral'in burada aşırı sağcı kurt selamı vermesi mağdurlarla alay edilmesidir" diye yakındı.

Melih Demiral’ın bu hareketi sosyal medyada Türkiye kamuoyunu da ikiye böldü.

Kürt sanatçı Mikail Aslan da "Dünyada spor barış ve kardeşliğe hizmet eder. Ne mutlu Türküm diyene şiyarı,mehter marşı, cihat ve kurt işaretiyle Avrupa ya akın eden milli takıma bakın. Size çok yakışıyor!" şeklinde tepki gösterdi.

Sanatçı Suavi de Merih Demiral’a tepki gösteren isimler arasında yer aldı.

Suavi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Galibiyeti samimi olarak kutluyorum.., ama seni kınıyorum. Tüm ülke için giymiş olman gereken o formayı, bu kadar sığlaştırdığın için” dedi.

Yurt dışında yaşayan Türk gazeteci Can Dündar ise Demiral’ın Bozkurt işaretli fotosunu paylaşarak “Tebrikler Merih! Tek bir işaretle % 100’ün sevincini % 5’e indirdin” şeklinde yorum yaptı.

Türkiye kamuoyu ikiye bölündü

Bazı kullanıcılar milli takıms-da oynayan oyuncuların siyasi duruşunu yansıtmamaması gerektiğini savunurken bazı siyasi parti temsilcileri ve kullanıcılar ise ‘Avusturya’nın yasağına’ rağmen bu hareketin bir tavır olduğunu iddia etti.

MHP Adana İl Başkanlığı X sayfasında “Almanya'daki maçta attığı gollerle Türkiye’nin çeyrek finale adını yazdıran milli gururumuz Melih Demiral, aynı zamanda, Bozkurt işaretini yasaklayan Avusturya'ya ve türevlerine de tarihi bir cevap verdi” şeklinde paylaşımla futbolcuya destek çıktı.

HÜDA PAR yöneticilerinden Hüseyin Yıldırım ise futbolun afyon olduğunu belirterek Demiral’ın Bozkurt işaretine tepki gösterdi.

Yıldırım X hesabından yaptığı paylaşımda şunları dile getirdi:

 “Oyun kurucu egemenlerin ağına girmeden önce yıllarca "Bir ülkede  tribünlerden  gelen ses,savaşlardaki mazlumların sesini bastırıyorsa FUTBOL AFYONDUR!"diyerek İslamcılık oynayarak mazlumların hamiliklerine soyunan çakma islamcıların; Gazze feryat figan ederken,  Suriyeli muhacirler faşistlerin saldırıları nedeniyle uymazken nasıl bir holigan oldukların acı ile seyrettik.Bir futbolcunun köpek işaret yapması bile onları bu değirmene su taşımaktan alıkoymadı. Evet futbol afyondur; sizlerde bu afyonu iliklerinize kadar çeken siyasal toplum mühendislerine iman etmiş, cellatlarınız ile mal ve makam karşılığında mute nikahı ile gayri meşru ilişki yaşayan münafıklarsınız.”

 

Sosyal medyada gelen tepki ve destek mesajların bazıları şu şekilde dile getirildi:

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli