D vitamini eksikliği süründürür!

Beyin sağlığından tutunda kalp sağlığına, hipertansiyondan diyabete, bağışıklık gücünden kemik sağlamlığına kadar pek çok şey D vitamini adlı mucizeye bağlı. Bu nedenle D vitamini eksikliğine karşı uyanık, dikkatli ve bilinçli olmalıyız.

 

D vitaminin uzun süreli eksikliğinde dişler çürümeye yüz tutar, bellek ve bağışıklık zayıflamaya başlar. Damarlar ve eklemler esnekliğini yitirir ve kişi erken yaşlanır. Uzun lafı kısası D vitamini bizler için çok önemli ve depo rezervleri tükenmeden eksikliğinin muhakkak farkına varmalıyız.

 

Yaz-kış güneş gören topraklarda yaşıyoruz diye sakın D vitamini eksikliğinizin olmayacağını düşünmeyin! Özellikle sabah kahvaltısı yapmayanlarda süt ve süt ürünlerini az tüketenlerde ne kadar güneşe maruz kalırsa kalsın D vitamini eksikliği gözlenebilmektedir.

 

D vitamini depomuzun azaldığını gösteren spesifik bir belirti yok. Ancak özellikli işaretler var ve onlarla karşılaşanların aklına D vitamini eksikliği gelmeli. Gelin bu işaretleri teker teker inceleyelim.

 

Depresyon: D vitamini azlığının depresyon eğilimine yol açabileceğini artık kanıtlanmış bir gerçek. Finlandiya’da yapılan önemli bir çalışmayı dikkatinize sunmak isterim. Depresyonu olanların yüzde 65’inde D vitamini rezervleri düşük olduğu saptanmış.


Kemik ağrıları: D vitamini eksikliği ile osteoporoz arasında ciddi bir bağlantının olduğu bilinen bir gerçek. Kalsiyumun bağırsaklardan emilmesinde, kemikler tarafından kullanımında ve böbreklerce korunmasında D vitaminin mühim bir rol oynadığı yıllardır biliniyor. Bu yüzden D vitamini eksikliği saptanan çocuklarda kemik gelişiminin ciddi derecede olumsuz etkilendiği, menopozlu kadınlarda da kemik kaybını hızlandırdığı ise kesinleşmiş bir bulgu. Özellikle sırt bölgenizde ve belinizde geceleri belirginleşen ağrılardan yakınıyorsanız D vitamini seviyenizi kontrol ettirmenizi muhakkak öneririm.

 

Kas ağrıları: Sık tekrarlayan kas ağrılarından yakınıyorsanız, bu durumun da D vitamini eksikliği ile bağlantılı olabileceği aklınızda olsun. Çünkü kronik kas ağrılarından yakınanların yüzde 71’inin D vitamini rezervlerinin olması gerekenin çok altında kaldığı yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.

 

Saç dökülmesi: Saç dökülmesinin farklı nedenleri olmasına karşın sık karşılaşılan nedenlerden biride D vitamini eksikliğidir. Özellikle bir tür bağışıklık bozukluğu ile bağlantılı saç kaybı probleminde (örneğin alopecia areata) D vitamini eksikliğinin önemli bir faktör olduğunu akılda tutmak lazım. Hatta bazı hastalarda saça doğrudan D vitamini analogu (calcipotriol) uygulanarak başarılı sonuçlar bile alınmış.

 

Kronik yorgunluk: Kronik yorgunluk sorunu ile D vitamini eksikliği birbirleriyle yakından ilişkili sorunlar. Kronik yorgunluk ve depresyon ilişkisinin ortak bağlayıcı noktalarından bir tanesi D vitamini eksikliğidir. Bu vitaminin eksikliği çeşitli mekanizmalarla bazal metabolizmayı yavaşlatır ve kişide enerji eksikliği hissine yol açar.

 

Bağışıklığın zayıflaması: Sık sık tekrarlayan enfeksiyonlara yakalanıyorsanız ve bunun esasında bağışıklık sisteminizden kaynaklı bir problem olduğunu düşünüyorsanız, gerçek problemin D vitamini eksikliği ile ilgili olabileceği aklınızda olsun. Özellikle kış aylarında tekrarlayıp duran sinüzit, bronşit, orta kulak iltihabı, faranjit, nezle gibi sorunlardan yakınanların pek çoğu  D vitamini yönünden fakiri kişiler.

 

Keyifli ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle…