Maden suyu zararlı mı faydalı mı?

14-01-2018
Dr. Süleyman Yıldız
Etiketler Rûdaw Sağlık Maden Suyu
A+ A-

Fazla maden suyu içmenin mideye, kemiklere ve dişlere zararlı olabileceği yönündeki uyarıların doğruluk payı var mıdır? Kola, gazoz gibi şekerli asitli içecekleri çok fazla tüketmemek gerektiğini artık çoğumuz biliyor. Bu içeceklerde bulunan aşırı şekere asitte eklenince sağlığa çok daha zararlı hale geliyor.

 

Bir bardak kola içine bir bozuk para atıp, birkaç saat bekletince paranın nasıl temizlendiği görülür. Bunun nedeni, koladaki fosforik asitin para üzerindeki oksit kaplamayı eritmesidir. Bu şekilde zararlı asitli içecekler yerine en sağlıklı olanı su içmek olduğunu asla unutmayalım.

 

Peki ya maden suyu? Bazıları maden suyunun da zararlı olduğunu iddia ediyor. Bunun doğruluk payı var mı?

 

Mideye zararlı mı?

 

Maden suyu, suya basınçlı bir şekilde karbondioksit eklenmesi yoluyla oluşur. Böylece suya hafif bir asit olan karbonik asit eklenmiş olur. Peki bu asit mide için zararlı mıdır?

 

Bir deneyde hazımsızlık veya kabızlık sorunu olan kişiler iki gruba ayrılarak, 15 gün boyunca normal su ya da maden suyu içmeleri istenmiş. Maden suyu içenlerde her iki sorunda iyileşme belirtileri görülürken normal su içenlerde herhangi bir gelişme olmamış. Diğer yapılan birçok araştırmada da maden suyunun mideye sanılan aksine zarar vermediği ortaya konmuştur.

 

Kemikler için risk oluşturmaz!

 

Maden suyunun kemiklere zarar vermesi mümkün mü? Bunu gösteren herhangi bir veri yok. 2006’da yapılan bir araştırmaya göre kola türü asitli içecekleri içenlerde kemik yoğunluğunun biraz daha düşük olduğu görülmüş.

 

Ancak bunun nedeni koladaki fosforik aside ve kafeine bağlanıyor, fakat bu maddeler maden suyunda bulunmuyor. Bunların kemiklerin güçlenmesini sağlayan kalsiyumun emilimini azaltmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

 

Diş minesini eritir mi?

 

Bu konuda da fazla bir araştırma bulunmuyor maalesef. Özellikle maden suyu üzerinde yapılmamış olsa da 2007’de yapılan bir çalışmada farklı asitli içeceklerin diş minesine zararı değerlendirilmiş. En fazla asit içeren içecekler bakımından kola, diyet kola ve kahvenin başı çektiği görülmüş. Burada sadece içecekte bulunan asit-baz dengesi değil, asitin ağızdaki tükürük ve diğer besinlerle birleştiğinde yarattığı etki de önemlidir.

 

Meyve içermeyen kola türü karbonatlı içecekler bu konuda da başı çekiyor. Ardından diyet kola, meyveli asitli içecekler, meyve suları ve kahve geliyor. Yani bazı asitli içecekler diş minesinin erimesine yol açabiliyor. Bundan sakınmak için pipetle bu içecekleri tüketmek bir çözüm yolu olabilir.

 

Keyifli ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli