Berlin (Rûdaw) – Almanya’nın başkenti Berli’nde düzenlenen Mezopotamya Tıp Kongresi ikinci gününde devam etti. Kongrede koronavirüs, jinekoloji ve psikoloji alanında doktorların deneyimleri üzerine paneller düzenlendi.
Bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Mezopotamya Tıp Kongresi, ABD, Avrupa ve Kürdistan Bölgesi'nden çok sayıda doktorun katılımıyla Cuma günü Berlin’de başladı.
Kongre katılımcılarından Prof. Dr. Bawercan Şatlo, "Tıp biliminde her yıl yeni ilerlemeler oluyor ve yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Bu yeni araştırmaları ve bilimleri Kürt doktorlara sunmak istiyoruz" dedi.
Kongreye çok sayıda tıp profesörünün de katıldığını aktaran Şatlo, “Bu kongre tıp bilimindeki her türlü yeni konu ve sorun ele alınacak. Örneğin, daha önce yapılamayan ama artık robotlar tarafından yapılması imkan dahilinde olan zor ameliyatların yeni teknoloji ile nasıl yapıldığını ele alacağız” diye ekledi.
Tıp bilimindeki yeni konular, ileri cerrahi, yeni hastalıkların belirtileri ve tedavilerinin tartışıldığı kongrenin ikinci gününde jinekoloji ve psikoloji alanında doktorların deneyimleri üzerine paneller gerçekleştirildi.
Kongreye Duhok’tan katılan doktorlar koronavirüs salgını döneminde mülteci kampındaki tıbbi deneyimlerini anlattı.
Almanya'dan kongreye katılan jinekolog Dr. Fikret Yıldız da, geçmişe oranla bu yıl daha az Kürt doktorun bu etkinliğe katıldığını söyledi.
Ukrayna'nın başkenti Kiev’den gelen Kürt diş hekimi Roslan Koklian da ilk kez böyle bir organizasyona katıldığını hatırlattı.
Dr. Koklian, “Tedavi edilmeyen diş hastalıkları kalp hastalığına, böbrek hastalığına ve diğer bazı ciddi hastalıklara yol açabiliyor” dedi.
Kongre yarın da devam edecek. Kongrede bilimsel terimlerin orijinal haliyle kullanılmasının yanı sıra hitap dilinin Kürtçe sunulmasına dikkat ediliyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın