Patates için kazı yaptı 4 bin yıllık tarihi eser buldu

Haber Merkezi - İskoçya'da 71 yıl önce bir okulun bahçesinde bulunan eski Mısır kalıntıları ve heykelleri hala gizem kaynağı. Arkeologlar bunların bu eserlerin kökeni ve anlamını belirlemekte zorluk yaşamadılar ama onları şaşırtan şey bu eserlerin oraya ne zaman ve kim tarafından getirildikleriydi.

İskoçya’da 1952'de Fife ilçesindeki küçük Monimail mahallesinin yakınındaki tarihi bir bina olan Melville House'da okuyan bir öğrenciye öğretmeni tarafından ceza verdi. Ceza olarak da bahçıvanlara yardım ederek patates ekmek için okulun bahçesini kazması istendi.

Öğrenci ilk başta patates zannettiği soğanlı bir şekle rastladı, ancak daha sonra bunun yaklaşık 4000 yıl önce yapılmış bir Mısır şaheseri olduğu anlaşıldı keşfetti.

Kazının yapıldığın bölgeye gelen ve çalışmaları genişleten arkeologlar, 1952 ile 1984 yılları arasında, 32 yıl boyunca bir heykel ve 18 Mısır antikasından oluşan bronz parçalar buldu.

Bunlar arasında Mısır Tanrıçası İsis'in oğlu Horus'u emziren heykelciğinin bir parçası ve bir Apis boğasının bronz heykelciği Horus'un gözünü taşıyan seramik bir plak da yer alıyor.

Eserlerin nasıl geldiği araştırılıyor

Bilim adamları eserlerin MÖ 1069'dan MÖ 30'a kadar tarihleyebildi, ancak bunların İskoçya'ya nasıl ulaştığı ve bahçeye nasıl gömüldüğü ise bir sır olarak kaldı.

The Guardian’ın haberine göre, Fife ilçesindeki Melville House 1697 yılında inşa edilmiş ve Melville'in ilk Kontu George Melville'in ikametgahı olarak hizmet verdi. 1940'lı yıllarda 2. Dünya Savaşı sırasında askerlerin konaklaması için üs olarak kullanılmış ve savaş sonrasında ise bir yatılı okul tarafından satın alınmıştı.

Melville House’un bahçesinde bulunan nesnelerin kökenini belirlemeye yönelik çabalar sonuçsuz kaldı.

Araştırmacılar hala buraya 1856'da Mısır'a seyahat eden ve bir yıl sonra ölen Melville House'un genç bir varisi olan Lord Balgonie olan Alexander Leslie-Melville tarafından getirildiğini düşünüyor.

Araştırmacılar, bu gizemin en azından bir kısmının çözüldüğünü söylüyor. Ayrıca aile üyelerinin eşyaları daha sonra yıkılacak olan ek binaya taşıdıktan sonra unutmuş olabileceğine inanılıyor.

Edinburgh'un Kraliyet İskoç Müzesi'nin eski küratörü Elizabeth Goring, Mısır nesnelerinin Melville House'da nasıl ortaya çıktığına dair "büyüleyici hikaye"nin ''asla çözülemeyecek gizemler'' içerdiğini kaydetti.

Nesnelerin çoğun İskoçya Ulusal Müzeleri'nde sergileniyor.