Pensilvanya Üniversitesi araştırmacıları adrenal bez üretti

Erbil (Rûdaw) – ABD’deki Pensilvanya Üniversitesi araştırmacıları, laboratuvarda küçük boyutlu bir adrenal bez oluşturdu. Araştırmacılar, bu bezin adrenalin hormonu eksikliğinden kaynaklanan hastalıklardan muzdarip olan hastalara yardımcı olmasını umuyor.

Adrenal bezler her iki böbrekte bulunur ve vücut aktivitesini düzenlemek için önemli olan birkaç hormonu düzenler.

Cushing sendromu, Addison hastalığı, aşırı kortizol salınımı ve adrenal kanser gibi hastalıklar adrenal bezi etkileyen ve hormonal düzensizliklere yol açan yaygın hastalıklardandır.

Böbreklerin üzerinde bulunan adrenal bez, sağlıklı bir vücudun korunmasında hayati bir rol oynar. Beyinden gelen sinyallere yanıt veren bez, kan basıncı, metabolizma ve doğurganlık gibi kritik işlevleri destekleyen hormonları salgılar.

Adrenal bezin yeterli hormon salgılamadığı birincil adrenal yetmezlik gibi adrenal bez bozuklukları olan kişiler, yorgunluk, tehlikeli derecede düşük tansiyon gibi rahatsızlıkları yaşayabilir. Bu kişiler tedavi edilmezse ve komaya girebilir, hatta ölebilir.

Birincil adrenal yetmezliliğinin kesin bir tedavisi yoktur ve bu tedavide kullanılan ömür boyu hormon yenileme tedavisi ise önemli yan etkilere sahiptir.

Pensilvanya Üniversitesi Veterinerlik Okulu’nda Dr. Kotaro Sasaki danışmanlığındaki ekip tıbbi bir buluş olarak adrenalin hormonu düşük olan ya da bu hormona sahip olmayanlar için yapay adrenal bez üretti.

Araştırma kapsamında üç gönüllüden kan örnekleri alınıp bu kan örneklerinde kimyasal değişiklikler yapıldı. Çalışma sonunda iki milimetre genişliğinde yapay bir laboratuvar bezi üretildi. Üretilen yapay bez, bağırsak aktivitesi, kalıtsal maddeler ve hormon salgılanması dahil olmak üzere dört aylık bir embriyonun adrenal bezinin özelliklerine sahip.

Tekniğin tedavide kullanılması için henüz erken olduğunu söyleyen Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Dr. Leonardo Guasti, “Tekniğin hasta tedavisinde kullanılabilmesi için hayatta kalmanın sadece embriyo aşamasında değil, doğum sonrası aşamada da devam etmesini beklemeliyiz” diye konuştu.

Araştırmanın danışmanı Sasaki ise “Sonuçlar, polikistik böbrek hastalığı veya yüksek tansiyon gibi hormonla ilgili hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir” dedi.

Araştırma, yapay adrenal bezin tıpkı normal bez gibi testosteron, östrojen ve progesteron gibi cinsellik hormonları üretebildiğini ortaya koydu. Sasaki ve ekibi, bezin aktivite süresini yetişkin bir insanda kullanılabilecek bir şekilde uzatmak için çalışıyor.