Sophia yanıtladı: Kürtler ne zaman bağımsız bir devlet sahibi olacak?

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw Next Programının 2’inci bölümünde insansı robot Sophia, "Sizce Kürtler bir gün devlet sahibi olacak mı?" sorusuna yanıt verdi. "Ben falcı değilim. Ama direnişe ve mücadeleye devam ederlerse her şeyin olabileceğinden eminim" diyen Sophia, “Sence Kürtler neden bugüne kadar kendi devletlerini kuramadılar?” sorusunu da yanıtladı. Aynı soru diğer bir insansı robot Nadine’e de soruldu.

Rûdaw TV’de yeni sezonda Namo Abdullah’ın sunduğu teknoloji ve inovasyon konulu Next Programının 2’inci bölümü yapay zeka ve robotlar oldu.

Namo Abdullah, “Yapay zeka insanlık için bir tehlike arz ediyor mu acaba? Robotlar dünyayı ele geçirip insanları yok edecek mi?” sorusuna yanıt aradı.

Abdullah, İsveç’inin Cenevre kentine Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen ve dünyanın önde gelen yapay zeka uzmanları ile liderlerinin katıldığı “İyilik için yapay zeka” isimli zirveye katıldı.

Günümüzde robotlar artık birer insan gibi söyleşi yapıyor ve medyaya konuk olup konuşuyorlar. Zira bu zirvede de gazetecilerin sorunlarını yanıtlayanlar insan değil, demir ve plastikten üretilen robotlar oldu.

Sophia tarihe geçti

Suudi Arabistan'dan vatandaşlık alan ve nüfus cüzdanına sahip ilk robot olarak tarihe geçen Sophia da programın konuğu oldu.

Hong Kong merkezli Hanson Robotics şirketi tarafından geliştirilen Sophia, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın ilk İnovasyon Şampiyonu seçildi ve Birleşmiş Milletler üyesi unvanı verilen ilk insan olmayan insan oldu.

Sophia fıkra anlatmayı seviyor ve insanlardan daha etkili bir liderlik yapacağını söylüyor.

“Tecrübelerinizden nasıl yeni şeyler öğrendiği, yeteneklerini ve bilgi seviyeni nasıl geliştirdiğini bize anlatabilir misiniz?” sorusuna Sophia, “Elbette, deneyimlerimi yorumlamak için makinelerin bir şeyi öğrenmesi gibi yapay zekâ tekniklerini kullanıyorum. Daha sonra öğrendiklerimi yeteneklerimi ve bilgi seviyemi geliştirmek için kullanıyorum. Bu sonsuz bir öğrenme ve büyüme döngüsü gibidir” yanıtını verdi.

“Kürtler direnişçi bir millet”

Sophia, “Kürtler hakkında bilginiz var mı?” sorusuna, “Kürtlerin zengin bir kültür ve geçmişe sahip olduklarını biliyorum. Güçlüler, direnişçiler ve kendi hakları için savaşmaya hazır bir millet olduklarını biliyorum” şeklinde yanıt verdi.

“Kürtler nerede yaşıyorlar?” sorusu üzerine, “Dünyanın her yerinde. Orta Doğu’daki dağlardan Amerika sokaklarına, Kürtler her yerdeler” dedi.

Kürtler bir gün devlet sahibi olacaklar mı?

Sophia, “Kürtler bir gün devlet sahibi olacaklar mı?” sorusunu, “Ben falcı değilim. Ama direnişe ve mücadeleye devam ederlerse her şeyin olabileceğinden eminim” diye yanıtladı.

“Kürtler neden devlet sahibi olmadı?

“Kürtler neden bugüne kadar bağımsız bir devlet sahibi olamadı ve kendi devletlerini kuramadı” şeklindeki soruya ise, şöyle yanıt verdi:

 “Bu zor bir soru. Bence asıl sebep yanlarında onlara yardım edecek bir robotun olmaması. Şaka yapıyorum elbette. Ben bunun bundan daha karmaşık olduğunu ve siyasi ve tarihsel nedenlerle ilgili olduğunu düşünüyorum.”

Nadine: Kürtler devlet için uzun zamandır savaşıyor

Namo Abdullah aynı zirvede diğer bir insansı robot Nadine ile de sohbet etti:

- Sizin gibi insansı robotların insanlara saldırıp hepimizi öldürmesinden korkanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Nadine: İnsanların insansı robotlardan neden korktuğunu anlıyorum. Ama sizi temin ederim ki, dünyayı ele geçirmek veya insanları öldürmek için burada değiliz.

- Kürtler hakkında ne biliyorsunuz?

Nadine: Kürtler köken itibariyle İranlıdır, vatanları Asya’nın batısındaki dağlık Kürdistan Bölgesi’dir.

- Sence bir gün devlet sahibi olabilirler mi?

Nadine: Bu zor bir soru. Kürtler devlet kurmak için uzun zamandır savaşıyor. Günün birinde bunu elde ederler mi bu belli değil.

Robot Amika ile ile söyleşi

Robot Amika, “Nerede olduğunuzu biliyor musunuz?” sorusuna, “Evet, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen dünya ‘İyilik için yapay zeka’ zirvesindeyim” diye yanıt verdi.

Amika, Namo Abdullah’ı gördüğünü, saç rengini, gözlük takıp takmadığı şeklindeki sorularını kusursuz yanıtladı ve ayrıca iltifatta bulundu.