Nikola Tesla'nın hayali gerçeğe dönüşüyor

18-12-2023
Etiketler Nikola Tesla DAPRA Kablosuz Elektrik
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), dünya çapındaki ABD kuvvetlerine kesintisiz güç kaynağı sağlamak için küresel kablosuz enerji aktarım ağı üzerinde çalışıyor. Ajans, planın uygulanması için Raytheon'la 10 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Nikola Tesla 1856 yılında Hırvatistan'da doğdu. Tesla 200'den fazla icat için patent aldı ama bunların hiç birinden maddi gelir elde edemedi ve 1942 yılında bir otel odasında fakir bir şekilde hayatını kaybetti.

Kimine göre insanlık tarihinin en önemli mucidi olan Nicola Tesla'nın en büyük hayali kablosuz elektrik iletimi yapabilmekti. Tesla dünyayı doğal bir iletken olarak kullanabileceğine inanıyordu ve bu nedenle Colorado'da bulunan laboratuvarında bu deneylerden birinde 1 mil ötedeki ampülleri  yakarak başarılı olduğunu iddia etti.

Tesla’nın bu hayalini gerçekleştirme için DARPA bugün kolları sıvamış durumda. Ajans, dünya çapındaki ABD askeri üslerine neredeyse kesintisiz güç sağlamak için kablosuz enerji aktarım altyapısı oluşturmayı planlıyor. Plan, elektriği gezegenin etrafında dolaştırmak için lazer teknolojisinden faydalanmayı amaçlıyor.

Nikola Tesla'nın 100 yılı aşkın bir süre önce hayalini kurduğu ve başarılı olması halinde POWER (Persistent Optical Wireless Energy Relay) olarak adlandırılan bu teknoloji, ABD ordusunun dizel gibi sıvı yakıtlara ve düşman güçleri tarafından engellenebilen ya da sabote edilebilen hassas elektrik hatlarına olan bağımlılığı ortadan kaldıracak.

ABD kuvvetleri bugün Güney Çin Denizi'nden Irak çöllerine kadar dünyanın her yerinde konuşlandırılmış durumda.

Popular Mechanics sitesine konuşan DARPA güç programı direktörü ve eski ABD’li pilot Albay Paul Calhoun, "Her şeyden önce çevre değişti ve askeri operasyonlar için daha dayanıklı enerji taşıma yöntemlerine duyulan ihtiyaç had safhada" dedi.

Zira ABD’nin askeri tesisleri dünya üzerinde çeşitli noktalara dağılmış durumda ve bu üstlerin enerji ihtiyacı giderek artıyor. Artan enerji ihtiyacını karşılamak ise çoğu durumda kolay olmuyor.

Albay Calhoun, "Teknoloji tarafında, yüksek enerjili lazerler, dalga önü algılama, uyarlanabilir optikler, yüksek irtifa elektrikli hava platformları, güvenlik kilitleri ve dar bant aralığına ayarlanmış yüksek verimli fotovoltaiklerde önemli ilerlemeler kaydedildi" ifadelerini kullandı.

Calhoun, POWER projesini optik enerji ışınlama programı olarak nitelendirdi.

DARPA, POWER projesi ile enerjiyi atmosferin üst kısmında minimum enerji kaybıyla lazerler aracılığıyla iletmeyi hedefliyor. Şimdilik bu projenin aşması gereken en önemli faktör enerji dönüşümündeki verimliliği sağlayabilmek.

DARPA etkili röleler geliştirerek uzun ömürlü uydular ve dronlar aracılığıyla lazer enerjisinin ABD üstlerine iletilmesi hedefleniyor.

DARPA diğer tüm projelerinde olduğu gibi POWER projesinin teoride uygulanabilirliğini gösterecek. Teorik olarak kanıtlanan proje sonrasında diğer ilgili kuruluşlara devredilecek.

Buna ek olarak, POWER'ın ulaşımı zor kırsal kesimlere, araştırma tesislerine ve diğer bölgelere enerji sağlamak gibi ticari alanda ciddi faydaları olabilir.

Planın uygulanmasına ilişkin sözleşme 10 milyon dolar

Ajans, planın uygulanması için Raytheon'a 10 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Sözleşme kapsamında şirket, iki yıl boyunca yerden gökyüzüne ve oradan da yere lazer ışınlarını iletip geri alacak bir dizi ağ kuracak.  

Raytheon'un İleri Teknolojiler Bölümü başkanı Colin Whelan, "Modern savaş alanında enerji, askeri hedeflere ulaşmada kritik öneme sahiptir. Zorlu ortamlarda çalışırken enerji her zaman mevcut ve bol olmayabilir, bu da üretim, depolama ve nakliyeyi son derece önemli hale getirir. Bu teknolojinin amacı ordumuzun güvenli ve verimli bir yerde enerji üretip diğer platformlara kolaylıkla taşımasını sağlamaktır” dedi.

POWER programının başlatılmasıyla ABD, yalnızca yer küredeli merkezlere değil, aynı zamanda gökyüzünde çalışan dronelar, uydular ve diğer cihazlara da enerji gönderebecek ve gökyüzünden şarj edebilecek.

New Atlas dergisine göre ABD ordusu, bir enerji iletim ağı kurarak denizdeki, havadaki ve karadaki stratejik noktalardan anında sınırsız enerji alabilecek.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli