Bilim adamları ineklere tuvalete gitmeyi öğretti

14-09-2021
Rûdaw
Foto: AP
Foto: AP
Etiketler Yeni Zelanda Buzağı İnek Lindsay Matthews Douglas Elliffe
A+ A-

Haber Merkezi - Yeni Zelanda’da sera gazı emisyonlarını azaltmak için buzağılara tuvalete gidip orada idrar boşaltmaları öğretildi. Uzmanlar buzağıların küçük çocuklardan daha çabul tuvalet eğitimi aldığını ortaya çıkardı.

Yeni Zelandalı ve Alman araştırmacılardan oluşan ekip, atıklarının ürettiği amonyak emisyonlarının azaltılmasını sağlamak için ineklere tuvalet eğitimi verdi.

Auckland Üniversitesi'nden araştırmacılar, fikrin ilk önce bir “şaka” olarak başladığını ancak ineklerin nitrojen açısından zengin sıvı atıklarıyla uğraşmanın, gerçekten de uzun vadeli olarak iklime faydaları olabileceğini de kaydetti.

Büyükbaş hayvanlar metan ve nitröz oksit oluşumu şeklinde Yeni Zelanda’nın sera gazı emisyonlarının yüzde 12’sini oluşturuyor.

Lindsay Matthews ve Douglas Elliffe tarafından meslektaşlarıyla birlikte yapılan araştırma neticesinde, MooLoo eğitimi adı verilen bir süreç içerisinde buzağılara ödül karşılığında tuvaletlerini yapmayı öğretilebileceği keşfedildi.

Current Biology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, buzağılar tuvalet kullanmayı küçük çocuklardan daha hızlı öğrenebiliyor.

Araştırmacılar, yanlış yere idrar yaptıklarında titreyen buzağılara bir tasma takarak, titreşimin onlara zarar vermemesine rağmen, buzağıların çoğunun tuvalet kulübesine kısa bir mesafe yürümeyi öğrendiğini gördü.

Daha sonra, araştırmacılar buzağıların tuvalete yürümek zorunda oldukları mesafeyi artırdı ve ağıldan çıkıp tuvalete gittiklerinde onları ödüllendirdi.

Teste tabi tutulan 16 buzağıdan 11'i tuvalete gitmeleri gerektiğinde "MooLoo"yu kullanmayı öğrendi.

Bu araştırmanın hava kirliliğinin azaltılmasını ve daha hayvan dostu çiftlikler kurulmasını sağlayacağı umuluyor.

İneklerin otlarken bağırsaklarını özgürce boşalttıkları bir çiftlikte atıkların birikip yayılması genellikle bölgedeki toprağı ve su yollarını kirletiyor.

Bu durum, inekleri ahırlara kapatarak kontrol altına alınabiliyor fakat sıkışık yerlerde idrar ve dışkılar birleşerek dolaylı bir sera gazı olan amonyağı oluşturuyor.

İnek atıklarında üretilen amonyak iklim değişikliğine doğrudan katkıda bulunmuyor fakat toprağa sızdığında mikroplar onu metan ve karbondioksitten sonra en zararlı üçüncü sera gazı olan azot protoksite dönüştürüyor.

Tarım en büyük amonyak emisyonu kaynağıyken, hayvancılık da bu katkının yarısından fazlasını teşkil ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli