Duhok ve İstinye üniversiteleri işbirliği ile İstanbul’da Pediatri Kongresi

13-05-2022
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Duhok Üniversitesi İstinye Üniversitesi İstanbul
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Duhok ve İstinye Üniversitesi iş birliğiyle İstanbul'da "4’üncü Uluslararası Pediatri Kongresi” düzenlendi. 22 ülkeden 300 doktor ve bilim insanının katıldığı kongrede, çocuk sağlığı ve hastalıklarının beslenme, büyüme gibi temel  konuların yanı sıra güncel ve tartışmalı konuları ele alındı.

İstanbul, 12-13 Mayıs tarihlerinde "Kim olurlarsa olsun, nerede yaşarsa yaşasın, her çocuk güvenli bir çocukluğu ve güzel bir geleceği hak eder" teması ile önemli bir kongreye ev sahipliği yaptı.

Duhok ve İstinye üniversitelerinin iş birliğiyle Şişli’deki Radisson Blue Otel’de "4’üncü Uluslararası Pediatri Kongresi” düzenlendi.

Duhok Üniversitesi'nden Prof. Xelef Gergeri ve İstinye Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı öğretim üyesi Prof. Dr. Ozan Özkaya'nın eş başkanlık yaptığı kongrede; çocuk sağlığı ve hastalıklarının beslenme, büyüme gibi temel  konuların yanı sıra güncel ve tartışmalı konuların yanı sıra mülteci çocukların sağlık sorunları da geniş bir yelpazede tartışıldı.   

Pandemi nedeniyle iki yıldır düzenlenmeyen kongrenin bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlendiğini belirten Prof. Dr. Ozan Özkaya, “İlk kez bu kongre ülkemizde yapılıyor. Biz İstinye Üniversitesi olarak böyle bilimsel bir etkinliğe paydaş olmak istedik ve Duhok Üniversitesi ile bir işbirliği yaptık. Buradaki amacımız ortak bilimsel bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak ve çocuklar için en iyisini yapabilmek” dedi.

Kongrede Kürdistan Bölgesi’nden yaklaşık 100 doktor ve akademisyen hazır bulundu. Rûdaw’a konuşan Kongrenin eş başkanı Prof.Dr. Xelef Gergeri, bu kongreyi önümüzdeki yıllarda Kürdistan Bölgesi’nde de gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Prof.Dr. Gergeri “Bu konferansta çocukları, özellikle mülteci ve göçmen çocukları nasıl koruyabileceğimizi tartışıyoruz. Toplam 25 kişilik yüksek bir yönetim kurulumuz var. Bunlar aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde tıp derneklerinin başkanlarıdır. Ben de kongre başkanıyım. Önümüzdeki yıllarda bu kongreyi Erbil'de düzenleme konusunda tartışıp karar verebiliriz. Erbil'de kolayca kongre yapabiliriz” diye konuştu.

Türkiye ve Kürdistan Bölgesi dışında, Irak, Arnavutluk, Avusturalya, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan ,  Filistin, İngiltere, İran, İtalya, Kanada, Kosova, Lübnan, Makedonya, Mısır,  Katar, Kuveyt,  Romanya ve Suudi Arabistan’dan 300 bilim insanı, doktor ve çocuk sağlık uzmanı katıldı. Çocuk sağlığı konusunda 20 konunun tartışıldığı kongrede 64 bilimsel makale sunuldu.

Erbil Çocuk Hastanesi’nden uzman doktor Muhammed Hasan da, “Bu kongrenin önemi, bilimsel, yeni ve gerekli bilgilerin doktorlar tarafından paylaşılmasıdır. Çocuk sağlığına hizmet açısından çok önemli" dedi.

Kürdistan Hêvi Çocuk Eğitim Hastanesi ile Süleymaniye ve Musul Tıp fakültelerinin de destekçisi olduğu kongreye ayrıca Kürdistan Bölgesi’nden ilaç firmaları da katıldı.

Confy çocuk sütü markasının Süleymaniye müdürü Soran Kadir, “Firmamız adına Süleymaniye’den kongreye katıldık. Kürdistan'dan ve dünyanın dört bir yanından saygın doktorlar katıldığı ve bilimsel bilgilerini paylaştığı için bu kongre çok önemli” diye konuştu.

Kongrenin son gününde katılımcılara serftika verildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli