BELÇİKA - Kürt profesör elektrikli araç aküsü üretiyor: Hayalim Kürdistan'da üretmek

09-12-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Zonguldak heyelan AFAD Kuvvetli Yağış Belçika Avesta Pil ve Enerji Mühendisliği (ABEE) Noshin Omar
A+ A-

Brüksel (Rûdaw) - Avesta Pil ve Enerji Mühendisliği'nin (ABEE) kurucusu ve CEO Nuşin Omer (Noshin Omar) enerji depolama sektöründe büyük bir mesleki deneyime sahip. Omer ve şirketinin hedefi daha uzun ömürlü ve dayanıklı piller yaparak Avrupa pazarına alternative olmak ve dünyaya açılmak.

Avesta Pil ve Enerji Mühendisliği'nin (ABEE) kurucusu ve CEO Nuşin Omer (Noshin Omar) enerji depolama sektöründe büyük bir mesleki deneyime sahip.

Avesta denilince Avrupa ve Amerika'da artık araba aküleri ve diğer elektronik cihazların şarj sorununa tarihi bir çözüm akıllarına geliyor. Bunun nedeni Belçika’da yaşayan Kürt professor Nuşin Omer’in daha hızlı şarj olan ve daha uzun süre dayanan bir pil türü keşfetmesi. Kürt profesör Omer, en büyük hayalinin bir gün bu pilleri Kürdistan'da üretmek olduğunu söylüyor.

Avrupa’nın farklı ülkelerden çok sayıda uzmanın yer aldığı Avesta Pil ve Enerji Mühendisliği (ABEE) Grubu, Ocak 2019'da kurulmuş dinamik bir mühendislik şirketi. Prof. Dr. Nuşin Omer’in kurucusu olduğu ABEE, geleneksel lityum-iyon, gelişmiş lityum-iyon ve katı pil ve pillerin geri dönüşümü alanında faaliyet gösteriyor. Şirket geleceğin pilleri alanında tarih yazmaya yönelik yeni bir adım atıyor.

ABEE’nin kati kuru ve katı pil üretimine yönelik araştırma merkezi ve merkez ofisi olan Giga Fabrikası, Belçika'nın Flanders bölgesindeki Innova kentinde açıldı.

Flaman Başbakanı Yambon: Akü imalat sanayinde lider olacağız

Açılışa Flaman Bölgesi Başbakanı Jan Yambon da katıldı. Başbakan Jan Yambon, burada yaptığı konuşmada, “ABEE, pil sektörünün sürdürülebilirliği ve enerji israfının azaltılması açısından önemli olan bir alanda önemli bir rol oynuyor. Flaman hükümeti, inovasyonun ekonomik şoklara karşı en etkili siper olduğuna inanıyor. İlk nesillerden yenilikçi uygulamalara kadar sürdürülen bir inanç olarak, 1980'li ve 1990'lı yıllarda Flanders Technology International ile yarı iletken cihazlar üzerinde çalıştık. 2023 yılında akü imalat sanayinde lider olacağız” diye konuştu.

Flaman başbakanı konuşmasında Zerdüşt’ün Avesta'sı ve Kürt profesörün Avesta'sını şu sözlerle yorumladı:

“Bildiğiniz gibi ABEE, Avesta Pil ve Enerji Mühendisliği anlamına geliyor. Ayrıca Avesta, geçmişi M.Ö. 6-7. yüzyıla kadar uzanan dinin kutsal kitabının ismi. Dünyanın aydınlık ve karanlık arasındaki sonsuz bir savaştan ibaret olduğuna inanıyorlardı. Mecazi olarak Avesta’nın ürettiği pillerin de aynısını yapması metaforik olarak tesadüf olabilir, ikisi de karanlığı ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Umarım Flandre'deki Avesta önümüzdeki yıllarda da parlak bir şekilde parlamaya devam eder."

Prof. Dr. Omer: Hedefimiz Kıta Avrupası’nı aşmak

Enerji tasarrufu sistemleri alanında uzman olan ve bu konuda dersler veren 41 yaşındaki Nuşin Omer, etkinlikte ABD büyükelçisiyle bu yeni teknolojiye yatırım yapmaya yönelik ABD’de somut planları hakkında konuştu.

Prof. Dr. Nuşin Omer, “Hedeflerimizin Kıta Avrupası'nı aşacağını umuyoruz ve pil endüstrisinde küresel bir konuma sahip olmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda ABD pazarlarındaki fırsatları aktif olarak takip ediyoruz. ABD’de çalışacağımız çeşitli lokasyonları belirlediğimiz stratejimizi 2024'ün ortalarında açıklayacağız. Ayrıca ABD'nin Brüksel Büyükelçisi'ne ve ABD'de AB için elverişli bir ortam yaratan Başkan Biden yönetimine sürekli desteklerinden dolayı minnettarız" dedi.

Avesta Pil ve Enerji Mühendisliği (ABEE) Grubu merkezinde 60 uzman çalışıyor. 

Omer, “Merkezimiz, Avrupa çapında elektrikli araçlarda kullanılan en büyük kuru pil üreticilerinden biri. Ucuz ve uzun süre kullanılabilir piller üretiyoruz. Lityum pillerden daha güvenli ve uzun ömürlü olduğu için Avrupa'da oldukça popüler” diye belirtti.

“Kürdistan dağlarında ham madde var”

Çin’in toplam kuru pil üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini elinde barındırdığını anlatan Kürt profesör, şirketin ileriye dönük hedeflerini şu sözlerle anlattı:

“Artık Avrupa pazarı, öncelikle elektrikli araç aküsü ve elektrik sorunlarını çözmek adına üretim için rekabet ediyor. Bu nedenle şirketimizin ürünlerinin Avrupa'da Çin ürünlerinin yerini almasına odaklanıyoruz ve bu temiz enerji olacak. Dünya aynı zamanda benzin ve gazdan da uzaklaşacak ve bunların yerine kuru piller ve temiz enerji gelecek.

Ne yazık ki Avrupa'da kuru akü üretimi için çok az ham madde bulunuyor ki bunun küçük bir kısmı Finlandiya'da ve küçük bir kısmı da Doğu Avrupa'da. Genel olarak ham maddelerin çoğu Latin Amerika'dan ithal ediliyor. Ancak bu maddelerin cinsini ve kalitesini bilecek bir araştırma yok ama başta lityum olmak üzere Kuzey ve Güney Kürdistan dağlarında bu maddeler var ama ne yazık ki kimse bu konuda araştırma yapmamış.”

Gopalakrishnan: Aküler yakında pazara sürülecek

Dr. Rahul Gopalakrishnan, Kürt profesör ile ilk çalışan uzmanlardan biri ve aynı zamanda onun Brüksel Üniversitesi'ndeki öğrencisi. Hindistanlı Gopalakrishnan aynı zamanda ABEE İcra Kurulu Müdürü.

Gopalakrishnan, “Burada geleceğin bataryalarını yapmaya çalışıyoruz. Bu pillerin daha güvenli potansiyeline sahip olduğunu, elektrikli araçların menzilini artırdığını ve önceki pillere göre iki kat daha fazla mesafe kat edebildiğini anlatıyoruz” dedi.

Rahul Gopalakrishnan, pillerinin küresel pazarlarda ne zaman satışa sunulacağı hakkında da şu bilgileri paylaştı:

 "Çok yakın gelecekte bu pilleri pazarda göreceğimizi düşünüyorum. Buradayız ama tedarik zincirinde sorunlar var. Şu anda tedarik zinciri üzerinde çalışıyoruz ve ortaklarımızla tedarik zincirini güçlendirmek istiyoruz. Tedarik zinciri hazır olduğunda pilleri pazarda görebileceğiz.”

Avesta Grubu'nun örnek olarak gösterdiği araçlardan ikisi katı pillerle donatılıyor ve Giga Factory ürünlerinin yakın gelecekte dünya çapındaki araçlarda kullanılması bekleniyor.

Rojava’nın Kamışlo kentinden 30 yıl önce Belçika'ya gelen ve burada yerleşen Noşhin Omer, ailesinin hayalini gerçekleştirdiğini belirtti. Omer, en büyük hayalinin bir gün bu pilleri Kürdistan topraklarında üretmek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Omer: Kurd Volts diye bir projemiz daha var

Kürt bilim insanı "Kurd Volts diye bir projemiz var ve bunu Kürdistan'da kurmak istiyoruz ama hala gerekli çalışmalar var ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin koordinasyonuna ve onayına ihtiyacımız var" dedi.

Prof. Dr. Nuşin Omer, "Kuru pillerin ve temiz enerjinin Kürdistan'daki rolünün artmasını sabırsızlıkla bekliyoruz ve gelecek bu enerjiye ve pile bağlıdır ve Kürdistan'ın buna ihtiyacı olacağından eminiz çünkü bu, petrolün yerine iyi bir alternatif ve temiz bir çevre sağlıyor” diye ekledi. 

Hollanda'daki fabrikanın değerinin şu anda 27 milyon euro olduğunu ve Belçika'daki ürünleri geliştirmek için 2026 yılına kadar 100 milyon dolar daha tahsis etmek istediğiklerini belirten Omer, şirketin toplam değerinin 2,5 milyar euro olduğunu aktardı.

Nuşin ile Belçikalı ve Avrupalı meslektaşlarının bu bilimsel ve endüstriyel adımı, sadece kendileri için değil, tüm Kürtler ve Belçikalılar için de gurur kaynağı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli