TÜBİTAK ‘Zonklayan yıldızı’ keşfetti

07-09-2017
Rûdaw
Etiketler TÜBİTAK Zonklayan yıldız
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), İstanbul Üniversitesi'nden araştırmacı bir grubun yeni bir yıldız keşfettiğini belirterek, yeni yıldızın türünün “Delta Scuti” olduğunu açıkladı.

 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, bugün yaptığı açıklamada,TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) teleskobuyla, İstanbul Üniversitesi'nden araştırmacı bir grubun yeni bir yıldız keşfettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Başka bir yıldızı takip ettikleri sırada, titreşimleriyle farkedilen yeni yıldızın türü, Delta Scuti. Yıldızın yüzeyinde adeta kalp çarpması şeklinde gerçekeleşen renk değişim hareketleri sebebiyle bu tür, 'zonklayan yıldız' olarak biliniyor.”

 

Yeni yıldızın, Kutup Yıldızı'nın da içinde bulunduğu Küçük Ayı adlı takımyıldızda yer aldığını belirten Ergin, yıldızın yüzey sıcaklığının da güneşe benzer şekilde 6000 Kelvin olarak tespit edildiğini kaydetti.

 

Keşif çalışmasının, Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) yıldızlar bülteninde yayınlanmak üzere kabul edildiğini dile getiren Ergin, araştırmacıların yeni yıldızı ayrıntılı incelemeye alacaklarını ve parlaklık değişimlerini takip edeceklerini vurguladı.

 

Türk bilim insanlarının, Ağustos ayında bir gezegen (Öte-gezegen) keşfettiğini hatırlatan Arif Ergin, TUG uzmanlarının ve burada araştırmalarını yürüten akademisyenlerin çalışmalarına büyük bir hızla devam ettiğini ifade etti. (Kaynak:TRT Haber) 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli