Petrol ihracatçısı Norveç neden elektrikli araç kullanımını destekliyor?

04-12-2023
Rûdaw
Foto: Namo Abdullah
Foto: Namo Abdullah
Etiketler Namo Abdullah Next NEXT Programı Norveç
A+ A-

Elektrikli otomobil ülkesi haline gelen petrol zengini Norveç'in, 2025 yılına kadar benzinli ve dizel otomobil satışlarını sona erdirmek için kolları sıvadı. Norveç'te satılan otomobillerin yüzde 90'ı elektrikli. Petrol ihracatçısı bir ülke için bu adım zor olmaz mı?

Namo Abdullah’ın hazırlayıp sunduğu Next'te programının 3'üncü bölümünde Norveç'te elektrikli araçlarla ulaşım sektörü, enerji sistemi ve toplumu nasıl dönüştürdüğü ele alındı.

Vatandaşların duyarlılığı ile hükümet uygulamaya koyduğu teşviklerle Norveçlilerin sürüş alışkanlıklarını nasıl değişti?

Petrol zengini bir ülke neden elektrikli araçların kullanılmasını ve üretilmesini destekler ve neden küresel petrol talebinin azalmasına katkıda bulunur?

Program, Norveç'in elektrikli otomobil devriminin hava kirliliği ve çevre üzerindeki etkisini araştırdı.

Eylül 2023 itibarıyla Tesla'nın Model Y, Volkswagen ID.4 ve Skoda Enyaq modelleri Norveç'te en çok satılan elektrikli otomobiller oldu. 

Norveç Parlamentosu, 2025 yılına kadar tüm otomobillerin sıfır emisyonlu olması yönünde bir hedef belirledi. Bu hedefe ulaşmak için geniş bir politika paketi hazırlandı. Bu kararı neredeyse bütün siyasi oluşumlar destek veriyor.

Gece yarısı güneşinin ve kutup gecesinin aydınlık ve karanlık arasında keskin bir kontrast oluşturduğu aşırı uçların ülkesi Norveç’te hava temizliği nasıl korunuyor, 5,5 milyon nufusu ülkede yenilenebilir enerji ne düzeyde insanların ve doğanın geleceği korunuyor.

Next’in bu programında bütün bu sorulara cevap bulacaksınız.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli