Akdeniz'de bin yıllık keşif: Su altı şehrinin 'hazineleri ve sırları' ortaya çıktı

03-10-2023
Etiketler Akdeniz Mısır Thonis-Heracleion Avrupa Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü (IEASM)
A+ A-

Haber Merkezi - Avrupa Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü (IEASM), Mısır'ın Akdeniz kıyılarındaki batık bir tapınak alanında yeni "hazineler ve sırlar" ortaya çıkarıldığını duyurdu.

Enstitü, Fransız deniz arkeoloğu Franck Goddio liderliğindeki bir sualtı arkeoloji ekibinin, Aboukir Körfezi'ndeki antik liman kenti Thonis-Heracleion'da tanrı Amun'a ait bir tapınak alanında yeni keşifler yaptığını açıkladı.

Enstitüden yapılan açıklamaya göre ekip, antik tapınaktan devasa taş blokların "MÖ ikinci yüzyılın ortalarına tarihlenen bir felaket sırasında" çöktüğü kentin güney kanalını araştırdı.

Tanrı Amun'un tapınağı, firavunların "evrensel krallar olarak güçlerinin unvanlarını eski Mısır panteonunun yüce tanrısından almak için" geldikleri yerdi.

IEASM, "Tapınak hazinesine ait gümüş ritüel aletleri, altın takılar ve parfüm veya merhemler için kırılgan kaymaktaşı kaplar gibi değerli nesneler ortaya çıkarıldı" dedi. "Bunlar, bu kutsal alanın zenginliğine ve liman kentinin eski sakinlerinin dindarlığına tanıklık ediyor."

Enstitü, Goddio'nun ekibi ile Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı Sualtı Arkeolojisi Bölümü tarafından ortaklaşa yürütülen arkeolojik kazılarda, "MÖ 5. yüzyıldan kalma çok iyi korunmuş ahşap direk ve kirişlerle desteklenen" yeraltı yapılarının ortaya çıkarıldığını belirtti.

IEASM başkanı ve kazı direktörü Goddio, "Tufanın şiddetine ve büyüklüğüne rağmen bozulmadan hayatta kalan böylesine hassas nesneleri keşfetmek son derece etkileyici" dedi.

Enstitü, keşiflerin "birkaç metre kalınlığındaki kil katmanlarının altına gömülü" boşlukları ve nesneleri tespit edebilen yeni jeofizik araştırma teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanılması sayesinde mümkün olduğunu söyledi.

Amun tapınağının doğusunda, Afrodit'e adanmış, bronz ve seramik objeler içeren bir Yunan kutsal alanı keşfedilmiştir.

Enstitü, "Bu durum, Saïte Hanedanlığı Firavunları döneminde (MÖ 664 - 525) ticaret yapmalarına ve şehre yerleşmelerine izin verilen Yunanlıların kendi tanrıları için tapınakları olduğunu göstermektedir" dedi.

IEASM, Yunan silahlarının bulunmasının bölgede Yunan paralı askerlerinin varlığını da ortaya koyduğunu söyledi.

Açıklamda, "Nil'in Kanopik Kolu'nun ağzındaki Krallığa girişi savunuyorlardı. Bu kol antik dönemde en büyük ve en iyi seyredilebilen koldu” denildi.

IEASM, Thonis-Heracleion'un kalıntılarının şu anda denizin altında, Mısır'ın bugünkü kıyılarından 7 kilometre (4,3 mil) uzakta bulunduğunu söyledi.

Şehir, MÖ 331 yılında Büyük İskender tarafından İskenderiye'nin kurulmasından önce yüzyıllar boyunca Mısır'ın Akdeniz'deki en büyük limanıydı.

Enstitü, "Yükselen deniz seviyesi ve depremler, ardından karada sıvılaşma olaylarını tetikleyen gelgit dalgaları, Nil deltasının 110 kilometrekarelik bir bölümünün deniz altında tamamen yok olmasına ve Thonis-Heracleion kentini de beraberinde götürmesine neden oldu" dedi.

Kaynak: CCN NEWS

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli