Gerçeğinden ayırt edilemiyor: 3D yazıcısıyla balık üretildi

02-05-2023
Etiketler 3D yazılım Balık İsrail
A+ A-

Haber Merkezi - İsrail'de faaliyet gösteren bir gıda şirketi, 3D biyobaskılama yöntemiyle 'taze' balık üreterek bir mucizeye imza attı. 3D teknolojisi ile üretilen balıkların yakın zamanda market ve balık tezgahlarında yerini alması bekleniyor.

İsrail merkezli etkili et endüstrisinde bir lider olan Steakholder Foods, dünyanın ilk pişirilmeye hazır ekili orfoz balığı ürününü başarıyla bastı. Şirket bu atılımı, Steakholder'ın geçen yıl stratejik bir ortaklık başlattığı Singapurlu startup Umami Meats tarafından sağlanan orfoz hücrelerini kullanarak biyo-mürekkeplerini özelleştirerek başardı .

Şirket, bu başarının, Steakholder'ın çeşitli türlere ve endüstri oyuncularına hitap edebilecek yapılandırılmış hibrit ve ekili ürünler için bir üretim platformu olarak 3D yazıcı ve biyomürekkep teknolojisinin geliştirilmesinde önemli bir kilometre taşı olduğunu söylüyor.

Steakholder Foods'un Singapur-İsrail Endüstriyel Ar-Ge Vakfı'ndan alınan bir hibe ile desteklenen Umami Meats ile işbirliği, Steakholder Foods'un 3D biyo-baskı teknolojisi ve özelleştirilmiş biyo-mürekkeplerini kullanarak yapılandırılmış ekili balık ürünleri üretmek için ölçeklenebilir bir süreç geliştirmeyi amaçlıyor.

Bu başarıyı kutlamak için şirket, şirketin CEO’su Moran Lidor tarafından hazırlanan Singapur tarzı ve İsrail tarzı özel balık yemeklerinin yer aldığı bir "orfoz balığı şefinin masası" da dahil olmak üzere bir tadım etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Etkinliğe İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da katıldı, prototipin tadına baktı ve balığın basımını birinci elden izledi. Geçen yıl kültürlü dana biftek yiyen ilk başbakan olduğu Alpeh Çiftliği tadımını tekrarlayarak, 3D baskılı ekili balıkları tadan ilk Başbakan oldu .

Eskiden MeaTech 3D Ltd. olarak bilinen Steakholder Foods, endüstriyel çiftçilik ve balıkçılığa alternatif olarak çeşitli sığır eti ve deniz ürünleri üretimi için kesim içermeyen bir çözüm geliştiriyor. Şirket, misyonunun gıda güvenliğini güçlendirmek, karbon ayak izini azaltmak ve su ve toprak kaynaklarını korumak da dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde (SDG'ler) altı çizilen temel konuları desteklemek olduğunu söylüyor.

3D baskılı balık üretimi ve teknolojisi

3D baskılı balık üretimi, hücre bazlı balık eti elde etmek için yenilikçi ve sürdürülebilir bir yöntemdir. Bu süreç, gerçek balık hücrelerinden oluşan biyomürekkepler kullanılarak gerçekleştirilir. İşte sürecin aşamaları:

Balık hücrelerinin toplanması: Gerçek balık hücrelerinden örnekler toplanır. Bu hücreler, sürdürülebilir balıkçılık yöntemleri ile yakalanan balıklardan alınabilir veya laboratuvar ortamında üretilebilir.

Biyomürekkebin hazırlanması: Toplanan balık hücreleri, besin açısından zengin bir çözelti içinde büyütülür ve çoğaltılır. Bu hücreler, 3D baskı işlemi için kullanılacak olan biyomürekkebi oluşturur.

3D baskı işlemi: Balık hücrelerinden oluşan biyomürekkep, özel olarak tasarlanmış 3D yazıcılar ile şekil verilerek istenen boyut ve yapıda balık eti üretilir.

Son işlemler: 3D baskı işlemi tamamlandıktan sonra, üretilen balık eti doğal görünüm ve dokuya sahip olacak şekilde işlemden geçirilir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli