Rûdaw’dan AI Projesi: Haberlerimizi artık sesli olarak dinleyebilirsiniz

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw yapay zeka masası önemli bir medya ve teknolojik atılım yaptığını duyuruyor. Artık Rûdaw haberlerinde, haberleri dinleme özelliği bulunuyor. Bu yenilik tamamen yapay zekaya dayanıyor.

Rûdaw web sitesinde dört dilde ve Kürtçenin iki lehçesindeki haber ve yazıları artık sesli olarak dinleyebileceksiniz. Bunun için sitemizdeki haber sayfasının içinde göreceğiniz oynatma ikonuna tıklamanız yeterli olacak.

Rûdaw okurları, Türkçe haberlerini editörümüz Bedirhan Muhsin Aybar’ın sesinden dinleyebilecek.

Rûdaw’daki haberler ve yazıları kaçırmak istemeyenlerin, ister çalışırken veya ister trafikte ya da spordayken, sadece “oynat” tuşuna basmaları yeterli olacak.

Yapay zeka (AI) teknolojisinin ürünü olan uygulama ile haber sadece okuyarak değil, dinleyerek de takip edebilecek. Bu teknoloji özellikle de görme engeliler için büyük kolaylık sağlayacak.

Rûdaw'ın bu projesinin sloganı “Gözlerinizi dinlendirin ve dinleyin”. Uygulama ayrıca okurların haberleri takip etmelerini kolaylaştıracak.

Bu hamleyle Rûdaw, Kürdistan'da ve dünyada Kürtçe haber okuma hizmetlerinde tamamen yapay zekayı kullanan ilk Kürt medyası olacak. Yapay zeka sayesinde Kürtçe yazılar ilk kez bu kadar kaliteli okunacak.

Rûdaw Dijital Medya Müdürü Brwa Kiyani, “Rûdaw okurları her zaman en son hizmetlerle güncellenen yenilikleri hak ediyor. Bu proje, haber kalitesini artırmaya, okurların ve ziyaretçilerin web sitesini ziyaret etmesini kolaylaştırmaya yönelik yeni bir adımdır” dedi.

Proje tamamen yerelden oluşturuldu ve Rûdaw ekibi tarafından geliştirildi. Sistem ise Rûdaw yapay zeka masası ekibinden Karwan Halid tarafından kodlandı.

Rûdaw Teknik Masası Müdürü Hejar Berenci, Rûdaw yapay zeka masasının önümüzdeki dönemde daha büyük adımlar atacağını ve Rûdaw'ın hesapları ile web sitesinde tamamen yapay zeka tarafından yönetilen bir dizi başka hizmete imza atılacağını söyledi.

Berenci, bu yenilikler içerisinde sahte haberleri doğrulama hizmeti ve Kürt medyasını tanıtmaya hizmet eden diğer özelliklerin de yer alacağını belirtti.