Ankara (Rûdaw) - Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olarak isimlendirilen TEKNOFEST bu yıl Ankara’da kapılarını açtı. Askeri teknolojinin önplana çıktığı festivale katılanlar drone ile fotoğraf çektirdi.
Bu yıl 8'incisi düzenlenen TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde ilgili bakanlıklar, kamu ve özel sektör kuruluşları ve medya şirketlerinin de aralarında bulunduğu 125 kurumla gerçekleştiriliyor.
Ankara Etimesgut Havalimanı'nda gerçekleştirilen festivale katılan Türksat mühendisi Yasin Kotan, “Biz Türksat olarak Uzay Vatanı koruyoruz. Uzay Vatan nedir? Türksat’ın Türkiye adına uzayda üç tane yörünge hakkı var, jeolojik yörüngede. 42 derece, 31 derece ve 50 derece. Bu uydularımız bire üç oranında yani bunun üç katı büyüklüğünde ve şu anda 36 bin kilometre dünyadan uzakta, uzay ortamında ve dünya ile aynı açısal hıza sahip bir şekilde dönüyor” dedi.
Bu yılki festivalde askeri sanayinin en yeni ürünleri tanıtılıyor. Festival sahasının büyük bir kısmı insansız hava araçları, yeni teknolojik silahlar ve askeri teknolojiye ayırılmış. Katılımcılar da en çok bu teknolojik alet ve silahlara ilgi gösteriyor.
Festivale katılan öğretmen Ahmet Ege, “Ben uzun zamandır Kızıl Elma’yı izliyorum. Hürkuş, Hürjet, özellikle TUSAŞ’ın yaptığı uçakları, Bayraktar’ın yaptığı insansız hava araçlarını takip ediyorum, bunlar çok hoşuma gidiyordu. Çocukluğumda hayal ettiğim şeyleri şu anda yaşıyoruz” diye konuştu.
Festival kapsamında "Tarım Teknolojileri", "Ulaşım ve Mobilite Teknolojileri", "Haberleşme ve İletişim Teknolojileri", "Uzay, Havacılık ve Savunma Teknolojileri", "Eğitim Teknolojileri" ve "Afet Yönetimi Teknolojileri" yarışmaları da gerçekleştiriliyor.
Öğrenci Cihan Armağan, “Festival güzel, garip çeşitlilikler var. Benim dikkatimi çeken de Sarsılmaz’ın silahları oldu” dedi.
Bu yılki festivalin ana odağı uçaklardı, aynı zamanda çocukların uçakları tanıması için farklı simülasyonlar ve etkinlikler de hazırlandı. Katılımcılar dikey rüzgar tünelinden güneş gözlemine, uzay temalı çocuk parkından simülasyon deneyimlerine kadar pek çok aktiviteyi deneyimleme imkanı buldu.
Mühendis Samet Serim, “Burada asıl amaç çocuklara da uçak sevgisi aşılamak. Orada uçağın löviyesi de var, onunla yön veriyorlar. Mini bir uçak aslında” dedi.
30 Ağustos’ta başlayan 3 Eylül’de sona erecek olan festivalde üniversitelerin mühendislik bölümleri de ürettikleri aletlerin prototiplerini tanıtıyor. Bu yılki festivale 2 milyondan fazla kişinin katılması bekleniyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın