Paris saldırısı ve Ortadoğu

Geçtiğimiz haftalarda Paris’te meydana gelen saldırıların, tüm dünyada teröre karşı ortak çözüm bulunması açısından önemli konuları ortaya çıkardığını düşünüyorum.

 

Saldırılardan sonra, resmi makamlar diplomatik tavır takınarak konu hakkında açıklamada bulundu. Bu tür terör ve şiddet saldırılarında resmi kurumlar ile üst düzey yetkililerin açıklamalarına toplumun geniş bir kesimi tarafından tepki gösterilirken, bir bölümü de sessiz kalabiliyor.

 

Ayrıca Paris saldırısından sonra Fransızlar, kamu kurumlarındaki güvenliğin yetersizliğiyle ilgili genel bir tepki vermedi.

 

Ortadoğu’da birçok çevre, Paris’te meydana gelen terör saldırısını kınayarak, olaya sessiz kalmadı.

 

Peki Suriye, Irak, Kürdistan, Filistin ve Yemen’de insanların yaşadığı teröre ne demeli?! Ya savaşın iğrençliğinden kendini korumak adına kaçan ve yabancı ellerde hayatını kaybeden onlarca göçmene...

 

Elbetteki terör saldırılarının kınanması gerekiyor. Çünkü, radikal grupların kültürel, dini ve siyasi gerekçelerle terör ortamı oluşturması normal karşılanamaz.

 

Terör olaylarına genel anlamda “insani hassasiyetle” baktığımızda, yaşananların insanlık dışı olduğunu çok açık bir şekilde görebiliriz.

 

Bu nedenle dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, terörün kınanması gerektiğine inanıyorum.

 

IŞİD’e karşı savaş, Suriye ve Irak’ta halen devam ediyor. Savaşın uzamasıyla da bölgede yaşanan göçler, aralıksız sürüyor.

 

Dünyanın her yerinde istikrar sağlanmak isteniyorsa, insan hayatının her yerde aynı değere sahip olduğunun gösterilmesi şart. Irak ve Suriye’de insan hayatının bu kadar ucuz olması normal karşılanamaz.

 

Terörle mücadele edilerek ya da saldırılar kınanarak soruna çözüm bulunamaz.

 

Terör, Doğu-Batı, Asya- Avrupa farkı gözetmeksizin her yeri kendine hedef seçebiliyor.

 

Dünyada ve bölgede huzur ve barışın sağlanması için İslam ile Batı ülkelerinin diyalog kurarak, IŞİD’e karşı doğrudan ve ciddi bir mücadele vermesinin zamanı çoktan geldi de geçiyor...

 

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)