Goran ile KYB itiraf etsin

27-05-2016
Mesudi Mela Hamza
Etiketler Goran KYB Kürdistan
A+ A-

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Değişim Hareketi (Goran) arasındaki anlaşma Güney Kürdistan’ın en sıcak gündem maddesi.

 

Yöneticilerinin ifadesine göre, anlaşma iki partiyi yeni bir sürece götürecek.

 

Burada anlaşmanın iyi - kötü yanları veya sonuçlarından bahsetmeyeceğim. Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) rolü üzerinde duracağım.

 

İki parti anlaşmanın KDP’ye karşı olmadığını iddia etse de, içeriğine bakıldığında tersi anlaşılıyor.

 

KYB ile Goran bu konuda cesurca KDP’ye karşı olduklarını itiraf ederek, programlarını duyurmalı.

 

KYB ile KDP arasında stratejik bir anlaşma olduğunu ve 10 yılı aşkın süredir beraber çalıştıkları bir gerçek. İki parti o anlaşmaya göre bölgeyi yönettiler. Ama KYB her zaman kendisini mağdur taraf olarak gördü.

 

Belki KDP, KYB üyelerinin neden şimdiye kadar sustuğunu sorarabilir. Aslında şunu sormak lazım: KYB, ne zaman KDP’den umudunu kest?

 

KYB’nin geri çekilerek üçüncü güç olmasının arkasındaki sebep, 30 Haziran anlaşması ve Mesud Barzani’nin başkanlık süresinin uzatılmasıydı.

 

KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul tarafından Başkan Barzani’nin görev süresinin uzatılması için imzalanan anlaşma, parlamenter sistem ve başkanın parlamento tarafından seçilmesini kapsıyordu. Anlaşmaya göre Mesud Barzani iki yıl sonra başkan olamayacaktı.

 

Süre dolduğunda KYB, KDP’nin anlaşmaya uymadığını ve yeninden müzakere yapmak istediğini ve 30 Haziran anlaşmasının boşa gittiğini gördü.

 

Böylece KYB, ortağının boyun eğmeyeceğini ve kendisinin de 18 sandalyeyle parlamentoda hiçbir şey yapamayacağını anladı.

 

Parlamento seçimlerinden sonra, KDP ile Goran yakınlaştı. KDP, Goran’ı 24 sandalyeyle değişiklik yapabileceğine inandırdı.

 

Kürdistan parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed’in Erbil’e giriş yapmasına izin verilmemesine kadarki gergin sürecin ardından Goran da KDP’den umudunu kesti.

 

KDP, güttüğü inatçı politikasının KYB - Goran anlaşmasını doğurduğunu anlamalı ve iki partinin bundan sonraki adımlarının gönlüne göre olmamasını da normal karşılamalı.

 

KDP sonunda bazı şeylerinden vazgeçerek, siyasetini kısmen değiştirmeli.


 (Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli