Dana Gas belası

23-12-2015
Hawre Mensure Beg
A+ A-

Benim anlamadığım birşey var. Merkezi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olan bir şirket, çalıştığı alan Kürdistan Bölgesi’nin yatakları olduğu halde neden İngiltere’deki bir mahkemede dava açıyor.

 

Bu soruyu İsviçre’de yaşayan ve enerji kanunları, petrol ve gaz sözleşmeleri uzmanı bir arkadaşıma sordum. “Uluslararası mahkemelerde sorunların kesinleşmesi maddesi olmazsa, yatırım yapacak şirketler çok sınırlı olur” dedi.

 

Ben, petrol ve gaz şirketlerinin ikna edilerek, şikayetlerinin Kürdistan Bölgesi’ndeki mahkemelerde ele alınmasından yanayım. Eğer o şirketler bizim adaletimize inanmıyorlarsa, Kürdistan Bölgesi’nde yatırım yapmasınlar. Çoktandır kompleks davalara göre kanunların hazırlanması gerektiğini haykırıyorum. Dünya standartlarına göre çalışacak tahkim mahkemesi için özel savcıların atanması gerektiğini de tekrarlıyorum.

 

Hormor ve Çemçemal gaz yatakları, yağlı ve hazırdır. Eğer diğer yataklar için yatırımcı şirket bulmakta zorlanıyorsak, buradaki yataklarda çalışmak isteyen şirketler var. Zaten hazır bir gaz yatağının yerli ortağı olmayan yabancı bir şirkete peşkeş çekilmesi başından beri yanlıştı.

 

Ulusal gaz ve petrol şirketi 8 yıldır sadece kağıt üzerinde. Bu şirketin ne zaman dünyaya geleceği ise henüz bilinmiyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nin menfaatlerini  savunan avukat ekibinin çok yetenekli olduğu konusunda şüphem yok. Ancak yapılan işler sonuçlarıyla ölçülür.

 

Bu yüzden Kürdsitan Bölgesi sözkonusu ekibin üyelerinin çalışmalarını gözden geçirerek gereken değişikliği yapmalı. Ekipte bulunan ünlü avukatların bazıları güya dosyayı takip ediyor. Onlar kendi sorunlarından dolayı dosyayı az deneyimli avukatlara veriyorlar. Asıl işi yapması gereken avukatların dosyada sadece imzası var.

 

Erbil, bu tür dosyaların doğrudan deneyimli avukatlar tarafından yürütüldüğünden emin olmalı. Mahkeme dosyalarının ünlü bir grup avukat için para kazanma aracına çevirilmesine izin vermemeli.

 

Dana Gas, yaptığı sözleşmelerde Kürdistan Bölgesi’ni bir devlet olarak kabul etti. Şimdiyse Kürdistan Bölgesi’ni kurutmak için mahkemenin egemenlik sahibi devletler lehine sıraladığı maddeleri reddediyor.

 

Dana Gas avukatları, Kürdistan Bölgesi’nin egemenlik sahibi olmadığı konusunda savcıları ikna ederek sözkonusu yasanın Erbil’i kapsamadığını öne sürmüş. Burada enerji şirketleriyle oynamanın tehlikeli olduğunu hatırlatmak isterim.

 

Dostluk, davet ve muhabbet, kimseyi petrol şirketlerinden korumaz. Seni sadece sözleşmelerdeki sağlam maddeler, milli bakış ve mantık koruyabilir.

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli