Kürdistan Teksas gibi

23-05-2016
Hemin Abdullah
A+ A-

IŞİD’e kaşı mücadele devam  ettikçe savaşın olumsuz etkileri sosyolojik olarak Kürdistan üzerinde açık bir şekilde ortaya çıkıyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nde son bir ayda işlenen suçların büyük bir bölümü mesai sonrasında peşmerge olan kişiler tarafından gerçekleştirildi.

 

Çünkü peşmerge çok zor şartlarda IŞİD’e karşı savaşıyor. Herkes bu konuda açık konşmaktan çekiniyor. Ancak doğru olan bu meseleyi konuşmak.

 

Peşmergenin iki yıldır savaştığı düşman vahşette mucit. İnternette yayımladığı hunharca görüntüler hepimizin malûmu. Bu görüntüler yarım yamalak maaş alan peşmergeyi IŞİD’e karışı daha çok cesaretlendirirken, diğer taraftan psikolojik anlamda olumsuz etki de bırakıyor.

 

Geçtğimiz hafta Süleymaniye’de bir grup peşmerge,  görevi başında olan ve kanunu uygulamak isteyen bir trafik polisini darp etmişti. Daha önce de Erbil’de bir peşmerge sadece araba kullanırken farları açtığından dolayı bir genci öldürerek arabasıyla cesedinin üzerinden geçmişti. Yine bu ay içinde birkaç aile içi şiddet vakası yaşandı ve kan döküldü. Hepsinin faili peşmergelerdi.

 

Artık alarm zili çalı ve durumun bu şekilde ilerlemesine izin vermemeliyiz.

 

Portekiz Ordusu’ndan örnek verebiliriz. 1974’te diktatörlüğe karşı darbe yapan orduya ait bir konvoy Lizbon’da şehir merkezinde kırmızı yanan bir trafik ışığına yaklaştı. Darbecilerin komutanı, zaman dar olsa da, planın uygulanması için acele edilmesi, gerekirse kırmızı ışıkların ihlal edilmesi konusunda talimat vermişti.

 

Savaş cephesinden dönen peşmerge komutanlarının kırmızı ışık ihlali yapmayarak sivilleri rahatsız etmemelerini bekleniyoruz. Ancak askeri eğitimle beraber yüksek peşmerge ahlakına uymayı ve psikolojik destek almalarını bekliyoruz.

 

IŞİD’le savaş, komutanların sesini baskın haline getirdi. Bu durum savaşta olan her ülke için normaldir. Ancak bu ayaklanma ve iç savaşın dönemine dönüş için bir bahane olmamalı.

 

O dönemlerde Kürdistan tıpkı Teksas gibiydi, katil yakalanmadan rahatlıklar kaçabiliyordu. 

 

 (Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli