Kurtlar sofrasında Goran ve KYB

22-05-2017
Rêbwar Kerîm Welî
Etiketler Goran KYB
A+ A-

Değişim Hareketi (Goran) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında 17 Mayıs 2016'da Kürdistan'da güç dengesinin değiştirilmesi amacıyla yapılan anlaşma bozulma tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü fiili olarak bu anlaşmanın bir maddesi uygulandı. O madde de Bağdat'ta Goran - KYB bloklarının birleşmesiydi. Sözde orada Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) baskı yapabildiler. Ancak aslında bu KDP'nin işine yaradı. KDP Bağdat'tan daha çok uzaklaşarak Erbil - Bağdat ilişkilerini tek taraflı hale getirdi.

 

Siyasi olarak tek başına kalan, ümitsizliğe kapılan ve teşkilatları dökülen Goran, parlamento ve hükümetten uzaklaştırılırken, bel bağladıkları uluslararası toplum da hiçbir şey yapmadı. Goran, partiyi yıkılmaktan kurtaracak bir kapı arıyordu.

 

Goran ile KYB'nin birleşmesi (anlaşma değil) uzun süredir gündemde. Bu arada KYB hem gizli hem de açıktan KDP ile olan stratejik anlaşmasını yenilemeye çalışıyordu. Bu söylentiler İbrahim Ahmed ailesinin takipçilerinin Barzani ailesine karşı duydukları tarihi kin ve nefret esasına dayanıyordu. KYB'nin hakim olan kanadı aynı zamanda bir taktik olarak bunu kullanarak Goran'ı KDP karşısında bir kart olarak harcadı ve uçuruma sürükledi. KYB'nin söz konusu kanadı Talabani'nin mirasını Newşirwan Mustafa'ya teslim etmeye hazır değildi.

 

Reform kanadı ise bu iddiaların yayılmasını arzu ediyordu. Çünkü birleşmeleri halinde (ki kendileri bile buna inanmıyordu) hakim kanadının konumu zayıflamış olacaktı. Bununla birlikte eski güç olma yönündeki ümitleri de yeşerecekti. Ancak bu sadece geçici bir psikolojik durumdu.

 

Ölü anlaşma

 

Yukarıda anlattıklarımın tamamı, KDP, Goran - KYB'nin birleşmesini memnuniyetle karşılarken yaşandı Ancak KDP iki parti arasında gerçekleştirilen siyasi anlaşmayı kabul etmedi. KDP bu konu ile hiç ilgilenmeden kendi işine baktı. Barzani, dünya yerine teröre karşı en büyük savaşa liderlik yaptı. Bir komutan olarak Erbil'i teröre karşı en büyük merkez haline getirdi. Hükümet de ekonomik krizi omuzlayarak diz çökmedi. Kürdistan için ölüm kalım meselesi olan dönemde Süleymaniye'deki anlaşma ve halayı da pek soran olmadı. Aksine olumsuz tepkilere neden oldu.

 

Çünkü Goranlılar yeniden KYB saflarına katılacaklarına, bu kez KDP'ye yöneldi ve yüzlerce kişi sevinerek bu cepheye geçti. KDP nezdinde kabul görmeyen hiçbir şeyin başarılı olamayacağını anladılar.

 

KYB'nin her iki kanadı da söz konusu kozun KDP katında bir değeri olmadığını anlayınca ani bir fren yaparak KDP ile olan stratejik anlaşmalarına bağlılıklarını yinelediler.

 

KYB, zekice oynayarak Goran'ın yanlış anlayacağı tek kelime bile etmiyor. Ama fiili olarak Goran için hiçbir şey yapmıyor. “Parlamento aktifleştirilsin” diyen KYB, Parlamento Başkanı'nın değişmesi gerektiğini söylüyor. KYB de KDP gibi Yusuf Muhammed'in dönmesini, Goran'ın talebinin yerine gelmesini arzu etmiyor.

 

Sürekli Goran'la olan anlaşmaya bağlılığını yineleyen KYB, her konuda KDP ile birlikte hareket ediyor. Goran bu gerçeği biliyor ama anlaşma çatısı altında saklanmaktan başka çareleri yok. Goran, KYB'ye gösterdiği toleransın yarısını KDP için gösterseydi şimdi durum bambaşka olurdu.

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli