Prof. Dr. Cemal Nebez ve Kürd Ulusal Düşüncesi

21-01-2023
İsmet Yüce
Etiketler Prof. Dr. Cemal Nebez Kürd Ulusal Düşüncesi Sitav Yayınları
A+ A-

Sitav Yayınevinden yeni bir eser. Prof. Dr. Cemal Nebez’in “Kürd Ulusal Düşüncesi” kitabı çıktı. Kitabın Kürtçe’nin Sorani lehçesinden çevirisini Muhsin Özdemir yaptı.

Prof. Dr. Cemal Nebez bir makalesine, “Allah’ın ve Kürd’ün aşkına” diye başlar. Tek başına bu cümleyi anlamak için dahi Cemal Nebez’in bilinmesi gerekir. Modern Kürd Milli Düşüncesi’nin hocası olan Nebez’in bütün akademik yazını ile bilinmesi gerekmektedir. Uzun entelektüel yaşamına oldukça çok sayıda kitap ve yazı sığdırmıştır.

Kürdistan’da ulusal bir devlet kurma düşüncesi çok eskidir. Kendi temelleri üzerinde gelişen bir düşünce olup 16. yüzyıla kadar uzanır ki bu da fikri bakışın tarihsel arka cephesini oluşturur.

Nebez Hoca; Arap, Türk ve diğer orijinli çeşitli fikir ve inanç tartışmalarının egemen düşünce milliyetçiliği olup Kürd halkının devletleşmesini yok sayan ırkçı, şovenist bir tanımlama ve eylem olduğunu vurgulayarak, Kürd milletinin, temsilci ve aydınlarının meseleye özgüvenli ve içeriden bakması gerektiğini vurgular ayrıca bunun bir varlık yokluk meselesi olduğunu da söyler.

Bu kurucu düşünce derinlik ile Kürd Milliyetçi Düşün sistemini derinliğine, tarihsel ve akademik olarak yorumlar. Bu kitapta bu felsefenin oldukça çeşitlendirilmiş bir düşünce sistemini bulacaksınız.

Kitapta milliyetçi düşüncenin ne anlama geldiği anlatılmış, Kürt milliyetçiliği, Arap, Fars, Türk milliyetçi fikirleri ve İslam felsefesi ile karşılaştırılıp bunların yerine, Kürdi yaklaşımın nasıl konulacağı tarihi tartışmalarla ayrıntılandırılmıştır.

Kürd halkının diğer tüm halklar gibi bağımsız bir ulus ve devlet sahibi olması gerektiği ve Kürd aydınlarının, Kürd örgütlerinin de bu id-dia ile hareket etmesini temel alan bir düşünce sistemi var. Bu düşünceyi oluştururken kendine güveni ve Kürdi bakışı varlık nedeni olarak görmeyi öğütler.

Bu kitabı okuduğunuzda “Kürd Ulusal Düşüncesi”nin ne Doğu’nun Kavmiyetçi düşüncesi, ne de Batı’nın Nasyonalist Düşümcesi olduğunu göreceksiniz.

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli