Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Değişim Hareketi’nin (Goran) ayrıldığı dönemdekine benzer bir şekilde içindeki Berhem Salih taraftarlarını ayıklamaya başladı.
Bütün bu kararlar politbüronun belirlenmesi ve Kosret Resul’un kongreye kadar Birinci Sekreter Yardımcısı olarak yetkililendirilmesinin ardından geldi.
Bu değişiklikler Talabani ve İbrahim Ahmed ailesinin kongreyi gerçekleştirememeleri ve Kosret Resul’un karşısında diz çökmelerinden sonra geldi. Bunun için KYB içindekiler ya paylarına düşene razı olacaklar ya da başka bir fırsat bekleyecekler.
Kosret Resul ve Berhem Salih birbirine çok yakın ve eski bir dostlukları var. Özellikle Celal Talabani’nin hastalığının ardından Talabani ailesine karşı KYB içindeki yetkilerini kullanarak “Karar Merkezini” ilan ettiler.
O dönemde herkes ikilinin birlikte yeni bir parti kuracağını bekliyordu. Ama bütün o yakınlık ve dostluğa rağmen, birbirlerini tamamlamalarına rağmen aralarında güven yoktu.
Talabani ailesi kurt bir siyasetçi olan Kosret Resul’e karşı Berhem Salih’i kullandı. Ancak Dr. Berhem Salih daima Kosret Resul’un askeri desteği ve konumundan yararlandı.
İkisinin de siyasi geçmişi menfaatler çerçevesindeydi çünkü Berhem Salih, Kosret Resul’un Kubad Talabani’nin öne çıkarılmasına karşı olduğu dönemde Barzani’yi ikna ederek, Kubad Talabani’yi destekledi. Ama Talabani ailesi daha sonra ondan desteğini çekti.
Kosret Resul, Talabani’n ardından her zaman kendini KYB’nin mirasçısı olarak gördü. KYB’yi ele geçirmek için şimdi eline altın bir fırsat geçti. KYB bu sefer Erbil’den yönetiliyor, Süleymaniye’den değil.
Bu süreçte eski anlaşmalara karşı durarak, bir taşla iki kuş vuracak. Hem Berhem Salih’in KYB içindeki gerçek ağırlığını açığa çıkaracak hem de Talabani ailesinin Şiilerle olan ilişklerini ortaya çıkaracak.
KYB ne olacak?
KYB şimdi kapısız ve pencersiz bir parti gibi ama Kosret Resul bu seçimlerde KYB’yi ayağa kaldırmak için örneği olmayan bir mücadele veriyor.
Erbil ve Süleymaniye merkez sorumlularının değiştirilmesi (Kerkük merkez sorumlusunun da değiştirilmesi gündemde) ve KYB teşkilatlarındaki bazı değişiklikler Kosret Resul’u 1. adam olarak güçlendiriyor.
Talabani ve İbrahim Ahmed ailesi bu durumdan memnun değil. Ancak Kosret Resul siyasette ve hükümette bu ailelerin son şansıdır. Çünkü KDP ilerdeki bütün adımlarını hatır gönül ile değil, olması gerektiği şekilde atacak.
KDP, KYB’nin Kosret Resul liderliğinde ayağa kalkamasından memnun. Ayrıca Berhem Salih’in KYB’den ayrılmasından şikayetçi değil çünkü bana göre KDP’nin ikisi ile de güçlü bir ilişkisi var ve bu konuda tarihi gerçekler var.
Şalaw Kosret Resul’un KYB Erbil Merkez sorumlusu olarak atanması Süleymaniye merkezli partilerin Erbil’deki nüfusunu azaltacak. KYB’nin kızgın olan taraftarlarının oyunu alması KDP’nin işine gelir çünkü KDP’nin kendi taraftarları ile ilgili bir endişesi yok.
Mele Bahtiyar
Mele Bahtiyar liderliğindeki (Bızutnewe) grubun KYB’den ayrılarak Kürdistan Sosyalist Partisi’nin kurularak ‘Alay Şoreş’in (Devrim Bayrağı) ilan edilmesi, KYB’yi parçalamaya yönelik ikinci girişimdi.
Mele Bahtiyar’ın girişimi Celal Talabani ve Newşirvan Mustafa tarafından “trajik” bir şekilde engellendi. İlginç olan Mele Bahtiyar’ın KYB eliyle fiili idamdan kurtarılmasının ardından enterasan bir şekilde siyasi olarak intihar ederek, pişman olduğuna dair mektup yazması oldu.
Mele Bahtiyar’ın KYB’den ayrılanlara karşı sert tepki göstermesi tarihin tekerrür etmesi olabilir (Mele Bahtiyar’ın KYB’nin bütün imkanlarını kendisi için kullandığı iddia edilmişti).
Hakikat odur ki, Mele Bahtiyar her dönemde KYB’den ayrılmak isteyenlerin bir daha partiye dönmemesi için mücadele etti.
(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın