Çanakkale nere, Kobani ora

19-10-2014
Bestoon Othman
Etiketler çanakkale kobani
A+ A-

 

Aradan koca bir ay geçti, vatan toprağımızın vazgeçilmez bir parçası ateş altında. Küçücük bir ilçe, 3 tarafı düşman ile çevrilmiş; top, havan ve tank saldırılarıyla karşı karşıya. Ancak, bana peşmergenin milli mücadele yıllarındaki iradesini hatırlatan çelik bir irade ile Kobani halkı toprağına kenetlenmiş, insanlık tarihindeki en barbar grubun saldırılarına karşın yapayalnız meydan okuyor.


Nedense Kobani’nin bu direnişi bana Çanakkale Savaşı’nı hatırlatıyor. Hani dedelerimizin omuz omuza ortak düşman karşısında cephe aldığı ve Çanakkale’yi geçilmez kıldığı o savaşı. Merak ettim ve Çanakkale şehitlerinin isimlerine biz göz gezdirdim. Bugün "Irak Kürdistanı"  diye geçen yere bağlı Süleymaniye şehrinin sadece bir ilçesinden Çanakkale’de şehit düşenlerin sayısı 17. Tarafsızca araştırılır ve Bağdat ili üzerinden savaşa katılan Kürtler de hesaplanırsa, eminim Çanakkale şehitlerinin neredeyse yarısı Kürtler’den oluştuğu ortaya çıkacaktır.


Evet, ecdadımız o zamanlar omuz omuza, omuz omuza vererek destan yazdı ve Çanakkale geçilemedi. Bana kalırsa bugün Kobani’deki direnişin de Çanakkale’den bir farkı yok. Bir avuç insan ekmeksiz, silahsız, ilaçsız aylardır IŞİD çetelerinin kuşatması altında, bir ayı geçkin bir süredir de katliam girişimi ile karşı karşıyalar. 

Ancak hala ve her şeye rağmen direniyorlar. Şayet Kobani’yi Çanakkale’den ayıran bir özellik varsa, o da günün birinde tarih Kobani Şehitleri’ni yazdığında, ne yazık ki listede Türk bir kardeşinin (Şehit Ağırnaslı hariç) ismi olamayacak.


Asıl beni endişe içinde bırakansa, “Tarih, Türk kardeşlerin yardıma koşması bir yana, yardım etmek isteyenleri de engelledi” diye yazarsa?!


Son görüşmelerinde Demirtaş ile Davutoğlu arasında geçen diyalog, aslında çok şey anlatıyor. Hani Davutoğlu “Kürtler'in devleti biziz” demişti ya... O zaman buyurun, önünüzde fırsat varken devletliğinizi ve kardeşliğinizi ispatlayın!


Hem Anadolu insanının vefasını cümle aleme gösterin, hem de uluslararası camiaya “Türkiye IŞİD’i destekliyor” söyleminin bir yalandan ibaret olduğunu kanıtlayın.


Bir de şu iki soruyu sormadan yazımı bitiremeyeceğim:


-Tarih, Kobani Şehitler’inin adını yazdığında, "kardeşleri"nin şehirlerinden birilerinin adını aramayacak mı acaba?


-Bir de içimi kemiren bir soru var ki, kendim başta olmak üzere bütün hemşerilerime sormak istiyorum: Kobani'ye yapılan saldırı Erbil ya da Süleymaniye’ye yapılsaydı, bizler kaç gün dayanırdık? Kaç gün toprağa yapışıp vatanımızı belirsiz bir istikbale doğru terketmezdik?

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli