Kürdistan’ı Nietzsche kurtarır

18-02-2016
Omer Ahmed
Etiketler Omer Ahmed Kürdistan Bölgesi Ekonomik Kriz
A+ A-

Alman filozof Nietzsche, “Putların Batışı” kitabında, “Beni öldürmeyen acı güçlendirir” der. Buradan yola çıkarak, Kürdistan Bölgesi’nin yakasına yapışan derin ekonomik krizin atlatması durumunda Kürdistan’ın daha da güçlenecei sonucunu çıkarabiliriz.

 

Petrol fiyatlarının düşmesinden sonra başlayan ekonomik kriz Kürdistan Bölgesi’ni dize getirdi.

 

Yetkililer krizin çözümünün yanısıra ekonomik reform konusunda ciddi iseler, birkaç yıl içinde krizden tamamen kurtularak, gelecek 10 yılda bağımsız devlet için sağlam bir ekonomik altyapı inşa edebilirler.

 

Şimdi mecbur kalındığı için başlatılan çözümler, kalıcı ve planlı bir şekilde yapılırsa, Kürdistan Bölgesi için düzgün bir ekonomik sistem ortaya çıkabilir.

 

Hükümeti küçülterek, mali sektörü yeniden tasarlayarak, sanayi, ticaret, tarım ve bankalar olmak üzere özel sektörü güçlendirerek önümüzdeki 20 yıl içinde sabit bir ekonomi inşa edilebilir.

 

Hükümetin krizin çözümü adına bugünlerde gerçekleştirdiği seminer ve konferanslar çözüm getirmediği gibi, başlı başına sorun teşkil edebilir. Yapılması büyük bir maliyet gerektiren bu kadar seminer ve konferansın amacı nedir? Doğrusu merak ettim. Ayrıca bu konferanslar en zor geçmesi beklenen önümüzdeki iki yıl boyunca sürebilir.

 

Ekonomik kriz, toplantılarla çözülmez. Kriz, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ve hükümetinini kendilerini feda edecek seviyede güçlü bir irade ortaya koymasıyla çözülür.

 

Aslında ekonomik krizin çözümü için sadece küçük ama güçlü bir grup insana ihtiyaç var. Bu grupta yer alacak kişilerin seçkin ekonomistlerden olması şart. Grubun üzerine düşen ise, birtakım kararlar almasıdır. Yetkililer ile zengin kesimi kızdıracaklarına bakmaksızın bu gruba karar alma yetkisi verilmelidir.

 

Diğer ülkelerin ekonomik krizlere karşı verdiği mücadeleye baktığımızda, kurtarıcı rolünü oynayan sadece seçkin bir grup ekonomisti sahnede görürüz.

 

Bunun ötesinde yapılacak reform ve kemer sıkma poltikaları asıl meselenin unutulmasına neden olacaktır.

 

Bu kriz Nietzsche’nin üstinsanını gerektirir, seminerlere katılan ve olayı yüzeysel okuyana değil.

 

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 2008 yılında ekonomik kriz yaşandığında, dönemin Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Nietzsche’nin üstinsanı gibi olağanüstü bir rol oynayarak ülke ekonomisinin kurtarıcısı olmuştu. Bernanke öyle bir şey yaptı ki aldığı cesur kararlardan tam 7 yıl sonra ülke ekonomisi pasif dönemini atlatmış oldu. Şimdi de Avrupa ve Asya’nın aksine Amerika ekonomisi gelişme aşamasında.

 

Yunanistan’da da Başbakan Aleksis Çipras ile eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis bu rolü üstlendi. Kürdistan Bölgesi’nde ise kimin bu tarihi rolü üstleneceği henüz bilinmiyor.

 

Halk bu kriz döneminde kimin üstinsan olacağını bilmeli. Şimdiye kadar “Sizi bu krizden kurtaracağım” diyen olmadı.


 (Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli