Kürdistan Bayrak Günü kutlu olsun!

Hüsamettin Turan

Bir milleti diğer milletlerden ayıran olgular o milletin kendine özgü tarihsel değer ve sembolleridir.

Bayrak da bu sembollerden biridir…

Her milletin bir bayrağı vardır; Kürdler de bir millettir ve diğer milletlerinkinden farklı bir bayrağı var.

Her millet gibi Kürdler de bayrağıyla gurur duyar.

Bayrak, milletin varoluşunu, kimlik ve kişiliğini temsil eder.

Kürdistan bayrağının tarihi 1920'lere kadar uzanıyor: “Kürdistan Teşkilatı İçtima-i Cemiyeti” bu bayrağı oybirliğiyle kabul etti.

H(X)oybûn bu bayrağı ilk kez 1927’de Ağrı da dalgalandırdı.

Sonra, 17 Aralık 1945’te Mahabad Kürd Cumhuriyeti’nde göndere çekilen Kürdistan Bayrağı, bugün Kürdistan Bölgesi’nin resmi bayrağı olarak gönderde dalgalanmaya devam ediyor.

Peşawa Qazi Mihammed tarafından Kürdistan’ın Rojhılat Bölgesinde ilan edilen Mahabad Kürd Cumhuriyeti’nin ilk bayrağı, “Kürdistan Bayrağı’nın annesi” olarak bilinen Cumhuriyet’in Posta ve Telgraf Bakanı Kerim Ahmedi’nin kızı Seyzade Hanım tarafından göndere çekildi.

1920 yılında kabul edilen bayrak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından Kürdistan bayrağı olarak kabul edilmiştir.

Kürdistan Parlamentosu'nun kararı ile her yıl 17 Aralık, Güney Kürdistan'da “Kürdistan Bayrağı Günü” olarak kutlanır.

Kürdistan Parlamentosu, 2002’de aldığı kararla 17 Aralık gününü “Kürdistan Bayrak Günü” ve “Kürd Anneler Günü” günü olarak da belirledi. Bu tarihten itibaren her yıl 17 Aralık, Kürdistan’da ve dünyada, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Özellikle Kürdistan Bölgesi’nde ev, işyeri ve araçlar bayraklarla donatılıyor.

2003 yılında Saddam Hüseyin diktatörlüğünün devrilmesiyle, Federe Kürdistan Bölgesi Hükümeti, idaresi altındaki tüm resmi kurumlara Kürdistan Bayrağı’nı çekti.

IŞİD’le savaşın başlamasıyla beraber, Kürdistan milli bayrağı dünya uluslar arası arenada daha sık görülmeye başladı. Bu bayrak, temsilde, Kurdistan Federe Devleti’ni temsil hukuki bir kişiliğini ortaya koyuyordu artık.

9 Aralık’da Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Türkiye’yi ziyaret eden dönemin Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Mesud Barzani’nin ilk kez resmi olarak Kürdistan Bayrağı’yla karşılanması, önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçti. Bu yüzdendir ki dünyanın her yerinde yaşayan Kürdler, Kürd çocuklarına Kürdistan bayrağını(Ala rengini) elinde tutma özgürlüğünü veren Güney Kürdistan Federal Devleti’nin varlığından gurur duymakta ve ona sahip çıktıklarını her fırsatta göstermektedirler...

Bu özgürlüğü Kürt çocuklarına yaşatanlara her Kürdün saygı duyması gerekir. Başkaları da bu saygıyı, kendi milli değer ve sembollerine duyduğu saygıyı anlamaları gerekir.

Bu çerçevede 17 Aralık Kürdistan Bayrağı Günü ve o günü kutlayan tüm Kürtleri ve Kürdistanlıları tebrik ederiz.

*Bayrağın renklerinin anlamı:

Kürdistan bayrağında arka planda, birbirine paralel ve eşit olarak sırasıyla kırmızı, beyaz ve yeşil üç renk şeridi ile bunların odağında koyu sarımsı renkle toplam 21 saçaklı Mezopotamya güneşi bulunuyor.

Bayraktaki renkler sırasıyla şu anlamları ifade ediyor:

Yeşil: Kürdistan’ın doğası ve dağlarını

Kırmızı: Kürdistan şehitlerinin kanını

Sarı: Aydınlığı

Beyaz: Alnı açıklığı

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)