Dış Kürdler Topluluğu - (Navenda Revenda Kurd li Derve)

Baregaye Barzani’nin kuruluş amaçlarından en önemlisi, diaspora ve veya diğer parçalardaki Kürd milletinin kültürel, tarihi ve ruhi olarak Kürdistan’a sahiplenilmesi gerektiği görüşü üzerinde durması ve kararlaştırmasıydı.

Bunun en temel biçimi yurt dışında yaşayan Kürdlerin partiler ve ideolojiler üstü bir araya gelerek, milli değerlerin korunması sahiplenmesi ve içselleştirilmesiydi. Milli bayrak, vatan, marş vb. milli ruhun temellerini sahiplenmekti. Ana amaç ise diplomatik ve iç milli çalışmalardı. Bunun için bütün Avrupa ülkeleri gezildi ve toplantılarla talep ve öneriler alındı. Şimdi ise nerdeyse bütün Avrupa ve Amerika’da bu çalışmalar: “Dış Kürdler Topluluğu Merkezi” adı ile kurumlaşmaya başladı.

Kurumun oluşması bizzat Başkan Mesud Barzani tarafından verilen talimat doğrultusunda oluşmuştur. Denetleme ve gözlemin merkezide burasıdır.

Çalışmalardan sorumlu sözcü Taher Hawrami, “bütün milletler gibi Kürdlerin de ortak bir paydada dışarıda temsil oluşturmasının zamanı geldiğini” söyledi. Kürdistan değerlerini sahiplenen milli bir proje çerçevesinde oluşturulan milli bir platformdur. Başkan Barzani’nin isteği doğrultusunda milli birlik platformu denilebilir. Tek sembolümüz ala rengindir.

Kuruluşun, dil eğitimi, sorunların tespiti ve çözümü, kadın komisyonu vb. bütün alanlarda faaliyet gösterme planı bulunmaktadır.

Sözcü, “Kürd Diaspora Merkezi örgütlenmesi özellikle diasporada üniversite ve akademik eğitim alan gençlerimizi, siyasi partilerde, hükümet kurumlarında ve diplomatik çalışmalarda yer almaları için hazırlıyoruz. Bu çalışmalarımızın ürünlerini birkaç yıl sonra alacağız ve Kürdistan’ın dört parçasına destek sağlayacak bir Kürd lobisi güçlü bir şekilde ortaya çıkacaktır” diye açıkladı.

Gerçekleştirilen toplantılara Avrupa’da milletimiz büyük ilgi gösterdi. Düşünce, plan ve isteklerini hiç bir siyasete bağlı kalmadan milli birliğe ve vatanımıza hizmet edecek tarzda katkı sundu. Pandemi ile biraz sınırlı hareket edilse de hazırlıklar hızla devam etmekte ve çalışma son aşamasına gelmiş bulunmaktadır.

Bu alanda sorumlu olan Taher Hawrami çalımları yakından yürüttü ve denetledi. Çalışma artık son aşaması olan kurumlaşmaya geldi. Kürdlüğü dağınıklıktan kurtarmak ve sahiplenme oluşturmak en temel hareket olarak amaçlanmaktadır. Kürd kültürü ve düşüncesi, birliği temelinde dışarıya anlatılması görevlerin birisi durumundadır.

Dünyanın her yerinde oldukça eğitimli, birkaç dile hâkim olan bir kuşak bulunmakta, ama ortak ruhta bir yapı olmadığı için her tür siyasi, kültürel, ticari fırsatlar değerlendirilememektedir. Alevisinden, Ezidisine, Hristiyanından Yarsanına kadar bir araya  gelmek, vatanı tanıtmak, sahiplenmek ve uluslararası fırsatları birlikte değerlendirmek örgütlülüğün güçlendireceği plandır.

Ülkedeki eğitim kurumlarımızı, programlarımızı tanıtma, uygulama ve dış alanlara ulaştırma bir başka çalışma alanı olacaktır. Bu da bütün Kürdistan’daki gençliğin milli duygu, güç ve gelişmesinin önünü açacağı gibi, çok çeşitli uluslararası fırsatları da beraberinde getirecektir.

Kurumlaşma ayrıntılı bir program ve program önerisi ile kongre hazırlığının tamamlanması için ülkelerdeki çalışmaların sistemleşmesi kararlaştırıldı. Böylece Kürdistan merkezli Kürd dünyasının ortak milli ruh ve çıkarları her tür düşünce, siyaset ve tarzın üstünde, örgütü kurulmuş olacak. Kuruluştan sonra devletimizin de desteği ile faaliyet alanlarını açıklandığı ve programlandığı biçimde yürütecektir. Geriye kalan her alanda milletimizin sahiplenmesi kurumu ve geliştirmesidir. Yeni olan, eski bireyci ve grupçu davranışlardan farklı, bütünlüklü bir anlayışın yaşama geçirilme biçimidir.

Diğer bölge milletlerinde olan güçlü lobi faaliyetleri bizde bulunmamaktadır. Bu oluşum ile buna bir son verilebilecektir. Daha etkili milli çıkarlar çerçevesinde lobi ve diplomasi faaliyetleri bütünlüklü, bütün Kürdistan’ın çıkarlarını hedefleyecek ve kapsayacak biçimde yürütülecektir. Merkezimizin stratejik hedeflerinden birisi de Kürdistan davasını güçlü bir şekilde destekleyecek, taktik ve etkili bir Kürd lobi faaliyetini örgütlemektir.

Kürdistan davası için diasporada tek ses, tek vücut olup birlik beraberlik içerisinde çalışma zamanı geldiği, parçalı örgütlenmelerin birleştirilerek herkesi içerisine alacak güçlü ve etkili bir Kürdistani kurum hedeflendiği ana programda belirtilmiştir. Geriye kalan milletimizin çaba ve desteğidir.

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)