Çelebi’nin elindeki o dosya
Sıradan bir kişiliğe sahip olmadığı gibi, hem pozitif hem de negatif özellikleri vardı.
Bahsini ettiğim, 2003 yılında yaptığım programa katılan önemli şahsiyetlerden biri olan, Irak Ulusal Kongresi’nin kurucusu Ahmed Çelebi’ydi.
Çelebi’nin bir diğer özelliği de Saddam Hüseyin’in devrilmesi gerektiğine dair alenen çağrıda bulunmasıydı.
Bağdat’taki Al-Arabiya bürosundan ekibim ile birlikte, Ahmed Çelebi’yle röpotaj yapacağımız gün bizi almaya geldiler. Halen hangi bölgede olduğunu bilmediğim bir eve götürüldük. Oldukça büyük olan evin girişinde, Celebi’nin yardımcıları tarafından bizlere gideceğimiz bölüme kadar eşlik edildi.
Evde çok sayıda masa ve sandalye dikkatimi çekmişti. Bir evden çok, bir konferans salonunu andırıyordu.
Ahmed Çelebi bizi, elinde Baas rejimine destek verenlerin adlarının ibulunduğu bir dosyayla karşıladı. Dosyanın içinde sayısız isim vardı.
Seçim döneminde kendisine yapılan ciddi eleştirilerden biri, dosyadaki isimlerin yargı için değil, etkisizleştirilmeleri amacıyla kaydedildiği iddiasıydı.
Bu konuyu kendisine sormak istemedim çünkü, ortaya atılan iddalar kesinlik kazanmamıştı…
Çelebi’ye, “Röportaja başlayalım mı?” sormam üzerine bana; “Kazımiye’deki evime gidip orada röportaj yapmamız daha iyi olacak” dedi.
Gittik ve bize evini gezdirirken geçmişinden sözetti.
Konuştukça, gözümde merdiven başında babasını bekleyen bir çocuk canlandı. Ne kadar naif bir kişiliğe sahip olduğunu da hissettim…
Geçmişini hiç unutmadığını o kadar derin duygularla anlatıyordu ki, Baas rejiminin halen sona ermediğini hissetiriyordu.
Her dafasında Bağdat’ın Kazımiye bölgesini de çok sevdiğini dile getirirdi.
Röportaj oldukça iyi geçmişti ve en severek yaptığım bir iş olmuştu.
Sevmediği politikacılarla dahi hiç tartışmak istemeyen biri olması da beni ayrıca şaşırtmıştı.
Düşünüyorum da, uluslararası güçleri daha iyi bir Irak için müdahaleye çağıranlardan biri olması onun için iyi bir his olmasa gerekti. Çünkü, müdahaleden sonra Irak daha kötü bir aşamaya geçti...
Bana kalırsa Çelebi son günlerini acı çekerek geçirdi… Çünkü, altyapı eksikliğinden dolayı yağmur ve pis sulardan kentler yaşanmaz haldeydi. Kolera hastalığının yayılması ve Irak’ın yüzde 40’ının teröristler tarafından işgal edilmesi cabası…
Yüksek eğitimli ekonomi uzmanı Ahmed Çelebi dünyadan göçüp, gitti. Geride zor kararlar bırakarak!
(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)