Büyük Kürt önder ve lider Mele Mustafa Barzani'nin doğum günü

Bu yazı büyük Kürt lideri, komutan ve vatanperver Mele Mustafa Barzani'nin doğumunun 121'inci yıl dönümüne ithaf edilmiştir.

Mele Mustafa Barzani, Kürt halkının ruhani şahsiyeti olarak halkının hak ve özgürlükleri için mücadele etmiştir. 1946'da yoldaşları ve fikirdaşlarıyla birlikte, başkenti Mahabad olan, modern tarihin ilk bağımsız Kürt devleti olan Kürdistan Cumhuriyeti'nin kuruluşuna katıldı. Ancak çok geçmeden sevinç ve mutluluğun yerini yeni kurulan devletin kanlı bir katliamı aldı.

Kürdistan Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği ile Kürt halkının ortak çabalarının bir sonucuydu. Sovyetler Birliği ordusu Rojhılat topraklarında uçuşa yasak bölge ilan etti. Bu topraklar Barzani önderliğindeki Kürt Peşmergeleri için uygun ve korunmuş bir bölgeydi. İran Şahı'na karşı kazanımların ve hakların erişiminin bir başlangıcıydı. Bu işbirliği sayesinde Kürt devleti inşa edildi ancak jeostratejik değişimler ile bölgedeki ve dünyadaki güç dengeleri nedeniyle ne yazık ki iki güç olan Sovyetler Birliği ile Kürtler arasındaki dostluk sürdürülemedi.

Mele Mustafa Barzani ve cesur ordusu bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Mele Mustafa Barzani ve 500 yol arkadaşıyla uzun süren baskılara direndi. İran, Irak ve Türkiye'nin askeri saldırılarına karşı koymayı ve önlerindeki engelleri aşmayı başardılar. Pek çok zorlu iniş çıkışları ve dağları aştıktan sonra Aras Nehri'ne ve Sovyetler Birliği sınırına ulaştılar. Mele Mustafa Barzani'nin liderliğinin zekası ve dehası sayesinde ordusunun tamamının Aras Nehri'ni herhangi bir kayıp vermeden geçmeyi başardığını da belirtmekte fayda var. Bu olay, Mele Mustafa Barzani ve ordusunun gücü ve cesaretini anlatan sadece Kürt halkı için değil, tüm dünya için gerçek bir efsanedir.

Mele Mustafa Barzani ve yol arkadaşları, uzun bir uğraşın ardından Kürt halkının dost devleti olan Sovyetler Birliği'nin desteğini almayı başardılar. Mele Mustafa Barzani'nin eski Rusya Dışişleri Bakanı Evgeny Primakov ile yaptığı özel görüşmelerde (Pravda gazetesi gazetecisi Evgeny Primakov ile Mele Barzani ile yaptığı görüşmelerde) Barzani, "Sovyetler Birliği (Rusya) benim babamdır” demişti.

Sovyetler Birliği'nde ebedi önderin liderliğindeki Kürt Peşmergeler sıcak bir şekilde karşılandı. Onlara barınma, yiyecek, ekmek, su ve tıbbi destek gibi hizmetler sağlandı. Sovyetler Birliği daha sonra Mustafa Barzani ve ordusu için Sovyet eğitim merkezlerinde askeri eğitim ve öğretim imkanı sağladı. Mele Mustafa Barzani, siyasi ve askeri eğitimini Sovyetler Birliği'nin en iyi askeri eğitim kurumu olan Mikhail Vasilyevich Frunze Akademisi'nde aldı. Mele Mustafa Barzani, Sovyet yetkilileri kendisine Moskova'da bir daire sağladığı 1958 yılına kadar Sovyet başkentinde yaşadı. Moskova’daki evin kapısına Kürt halkının ve Barzani'nin mücadelesine tanıklık eden bir tabela yer alıyor.

Kürt güçleri ve Peşmergeler yaklaşık 12 yıl Sovyetler Birliği'nde kaldı. Bu süre zarfında Sovyet toplumunun bir parçası oldular, aile kurdular, çocuk sahibi oldular, Rus dilini ve kültürünü öğrendiler. Artık Sovyetler Birliği'nde doğup büyüyen Kürt savaşçıların pek çok çocuğu ve torunu, Rusya'daki çocukluklarıyla nostaljik bir gurur duyuyor.

Rusya-Kürt dostluğunun bu tür olaylarla dolu önemli ve uzun tarihi bir geçmişi var. Kürtlerin Rusya'ya yönelik mevcut tutumunun Mele Mustafa Barzani'nin kurduğu güçlü ilişkinin devamı olduğu açıktır. Bu nedenle Rusya-Kürt ilişkilerine yönelik dostluk ve destek tarihi bir hakikat ve gerçektir.

 

Rusya'nın Erbil Başkonsolosu Maksim Rubin, bu makaleyi özel olarak Rûdaw için yazmıştır.