Goran Hareketi yasaklanacak mı?

09-11-2015
Hemin Abdullah
A+ A-

Geçtiğimiz hafta Erbil’de Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen forumda konuşan Başbakan Neçirvan Barzani, Goran Hareketi’nin yasaklanacağına dair tartışmaların önüne set çekti. Başbakan herkese Goran’ın varlığını hatırlatarak, bu partinin yine KDP’yle müzakere masasına oturacağını söyledi. Neçirvan Barzani ayrıca sorunların çözümü hakkında da olumlu konuştu.

 

Ancak KDP medyasında günlerdir gösterilen ve KDP taraftarları tarafından da sosyal medyada takip edilen olay, Goran’ın yasaklanması ihtimali ve şüphesinin bir baskı kartından çıkıp pratiğe dönüşebileceğini gösteriyor. Bu fikirde olan KDP taraftarları, bindikleri dalı kestiklerinin farkında değil.

 

Goran Hareketi, Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet gösteren resmi bir partidir ve son seçimlerde Kürdistan’ın en büyük partilerinden biri haline gelmiştir. Yarım milyondan fazla kişi hiçbir baskı altında kalmadan Goran’a oy verdi ve temsilci gösterdi. Elbette daha önce de Goran’ın siyaset biçimini eleştirmiş ve gençlerin yurtdışına çıkmalarının bir sebebinin de Goran’dan umudu kesmiş olmaları olarak göstermiştim. Ama şöyle de bir gerçek var ki Goran, taraftarlarının eleştirilerine cevap veremeyecek durumda kalırsa taraftarları tarafından cezalandırılacak ve oy kaybına uğrayacak.

 

Goran Genel Sekreteri Newşirwan Mustafa’nın ses kayıtlarının KDP medyası tarafından yayımlanması yanlıştı çünkü o kayıtların montaj olma ihtimali var. İkincisi, o ses kayıtlarının ortaya çıkması Kürdistan’ın durumunda bir iyileşme yaratmadı, aksine daha da çıkmaza soktu. İngilizlerin deyimiyle, “Uyuyan köpekleri uykudan uyandırdı!” Bu sözden kasıt, yaptığımız veya söylediğimiz bazı şeylerin bizi sevmeyen kişiler tarafından bize zarar verme aracı olarak kullanılmasına sebebiyet vermek.

 

Kim yarın Kürdistan’daki konsolosluk çalışanları ya da yabancı şirket çalışanlarının kaçırılmamasını garanti edebilir?! Esas o zaman KDP ve Goran taraftarlarının birbirlerinin gırtlağına sarıldığını görürüz. Peki öyle bir durumdan kim mutlu olur? Şüphesiz Kürdistan halkının haline gülmek isteyenler!

 

Goran taraftarlarının en son Süleymaniye, Germiyan ve Halepçe’de yaşanan olaylarda parmağı olabilir ancak bu mahkemenin soruşturmasıyla ortaya çıkarılmalı, cezası da mahkemece kesilmeli; partilerinden siyasi intikamla hesap sorulmamalı.

 

Çünkü Goran, Kürdistan’ın karıştırılması suçlamasıyla cezalandırılırsa KDP ve KYB’nin de iç savaştan dolayı cezalandırılması gerekiyor. Bu iki parti iç savaş döneminde Kürdistan’ı karıştırdı. Tekrar söylüyorum; Goran’ın cezalandırılması, KDP’nin bindiği dalı kendi eliyle kesmesi anlamına gelecektir!

 

Goran yasaklanırsa, ona oy veren yarım milyonun tepkisine de hazır olmamız lazım. Onların yüzde ellisi de Kürdistan’ı karıştırmaya yeter, KDP ve KYB taraftarları da bunu yapabilir. Madem ki hepsi aynı dalın üstünde, birbirlerine dikleneceklerine birbirlerini diyaloğa teşvik etmeli.

 

Neçirvan Barzani’nin de dediği gibi o partiler vardır ve diyalog masasına dönmelidir.

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli