Gözler Kürtler’in yeni silahında!

02-12-2015
Ahmet Aslan
A+ A-

Basit tanımıyla enerji, “maddeye hareket kazandıran güç” olarak kabul edilir.

 

Maddenin hareketinin sağlanması ise uygarlığın oluşmasında en önemli faktör.

 

Bugün de uygarlığın temeli enerjiye dayanıyor. Enerji kaynaklarının sağladığı hareketle insanlık varlığını sürdürüyor. Dün bu gücü kömür sağlıyordu, bugün ise petrol ve doğalgaz...

 

Bu nedenle  “Bir damla petrolün değeri askerlerimizin bir damla kanına eşittir”  diyen Clemenceau hala haklı.

 

Paris’ten, Washington’a; Londra’dan, Pekin’e; Ankara’dan, Berlin’e; Sydney’den, Kabil’e yaşam enerjinin, dolayısıyla petrol ve doğalgazın varlığı ile sürüyor.

 

İşte bu nedenle uçak krizinde herkesin ilk korkusu Türkiye’nin enerjide Rusya’ya olan bağımlılığı oldu. Yıllık doğalgaz tüketimi 45-50 milyar metreküp olan Türkiye’nin Rus gazına olan yüzde 60 bağımlılığı bir başka gerçeği hatırlattı: Kürt Gazı!

 

Türkiye medyasında birdenbire Kürt gazının sağlayacağı alternatif konuşulmaya başlandı. Hâlbuki Ankara, enerjideki bu bağımlılık ilişkisinin tehlikesini çok önceden sezmiş ve birçok itiraza rağmen Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile 2013 yılında petrolün yanında doğalgaz anlaşması da yapmıştı.

 

Türkiye, Kürt gazı ile enerji ihtiyacında çeşitliliği sağlamayı planlıyor. Ama hedef sadece alternatif yaratmak değil. Bilindiği üzere Türkiye,  Rusya, İran ve Azerbaycan’dan yüksek fiyatlarla doğalgaz alıyor.

 

Hükümet Kürt gazı ile enerjide başka bir alternatif yaratırken aynı zamanda daha uygun fiyatlarla da enerjiye ulaşmayı hesaplıyor. Bu hesapla yıllık 60 milyar doları bulan enerji maliyetini düşürerek cari açığın azaltılması öngörülüyor.

 

Erbil’in hedefi ise petrolün yanında bir başka gelir kaynağı olan gazın uluslararası piyasaya açılmasını sağlamak. Doğalgaz da temel hedef Türkiye değil, asıl amaç, Avrupa’ya ihracatı gerçekleştirmek.

 

Türkiye için 2020 yılında 10 milyar, 2025’te 20 milyar metreküp gaz ihracatı yapılması planlanıyor. Bu rakamlar Türkiye’nin gaz ihtiyacının yüzde 40’ının karşılanması anlamına geliyor.

 

Bu amaçla yapımı bitirilen Fişhabur petrol boru hattına paralel yeni bir hattın inşası için çalışma yapılıyor.

 

Kürt gazı için Türk-İngiliz ortaklı Genel Energy şirketi Bina Bawi sahalarında 3,4 milyar metreküplük gaz rezervinin işletilmesi için yatırım yapıyor. Her iki sahada 12 ila 20 trilyon metreküp hacminde gaz yatağının bulunduğu düşünülüyor.

 

Yeni sahaların keşfi için de çalışmalar yapılıyor. Turkish Energy Company yedi sahada petrol ile birlikte gaz araması yapacak.

 

Türkiye, bunun yanında Exxon Mobil ile de altı sahada ortaklık yaparak etkinliğini arttıracak.

 

Türkiye medyasında yer alan ve Çemçemal’de (Chem chemal) çıkan gazın tarlalarda boş boş yandığı yolundaki bilgiler ise gerçek değil. Buradan ve Kormor (Khor Mor) sahasından üretilen gaz ile Baria ve Erbil elektrik santralleri besleniyor.

 

Irak tarihinde ilk ticari amaçlı petrolün bulunduğu Güney Kürdistan’da petrolün yanında doğalgazın stratejik değeri yeni gelişmelerle daha fazla hissediliyor.

 

Yani, Paris’ten, Washington’a; Londra’dan, Pekin’e; Ankara’dan, Berlin’e; Sydney’den, Kabil’e Paris’ten, Londra’dan, Washington ve Ankara’dan bakanlar, dağlarda el de silah savaşan Kürt liderlerini değil, vanaları çeviren Kürt liderlerini görüyor.



(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli