Gelecek yıl benim için savaş yılı olacak

02-01-2024
Ala Şali
Ala Şali
Etiketler Ala Şali Rûdaw Almanya
A+ A-

2023 yılı benim açımdan mutlu sonla bitmemiş olsa da bu yıl yaptıklarıma dönüp baktığımda çok büyük gurur duyuyorum. Geçen yılın sonlarında Brüksel'deydim ve AB liderleri uzattığım mikrofon önünde Rûdaw’a konuştu. Bu sene aktardığım ve insanların dikkatini çeken ilk hikaye, çocuğuna otizm tanısı konan ve onu pratik yaparak normal bir okula göndermeyi başaran cesur bir annenin hikayesiydi. Bu hikaye önemliydi çünkü Rûdaw TV daha sonra bu konuyu kapsamlı bir şekilde işledi ve Kürdistan'da otistik çocukları olan ailelerin çoğunun çocuklarına nasıl yardım edebileceklerine dair hiçbir deneyimi olmadığı ortaya çıktı.

Bununla da sınırlı kalmadım ve herkesten önce Alman parlamentosunun Ezidilere yönelik katliamı soykırım olarak tanımasını öngören yasa tasarısını yayınladım. Daha sonra Federal Meclis'te Alman ve Kürt milletvekilleri ile diğer şahsiyetler bana bu tasarının tanınmasının önemini anlattılar.

Sonrasında Alman hükümetinin Irak'tan sınır dışı etmek istediği göçmenleri geri almasını istediğini haber yapmıştık. Yaklaşık 10 ay sonra Alman medyası geçtiğimiz günlerde böyle bir talebin olduğu ve Almanya ile Irak'ın anlaştığı bildirildi.

Yine bu yıl Almanya Dışişleri Bakanı, Almanya Savunma Bakanı, Almanya Göç Bakanı ve Alman parlamentosundaki grupların liderleri Rûdaw'a konuştular ve Kürt halkı ile diaspora için önemli konularda sorularımı yanıtladılar.

Bunlarla da sınırlı kalmadım, Fransa’nın mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a mikrofon uzattım ve onlara önemli sorular sordum. Irak'ın ve dünyanın birçok ülkesinin dışişleri bakanları sürekli Rûdaw'ın turuncu mikrofonunu karşılarında gördü ve onlara Kürt halkını ilgilendiren sorular sorarak cevaplarını aldım.

Benim için çalışmak ibadet gibiydi. Bildiğim kadarıyla bu, çoğu semavi dinde de onaylanan bir şey. Emek verip insanlığa hizmet eden, sanki kâinatın Yaratıcısına dua etmiş, şükretmiş gibidir. Bu ibadeti her zaman bıkmadan ve her geçen gün daha da fazla yapmak için çalıştım. Bu yüzden Londra'daki son yayınımdan sonra eve döndüğümde hemen hastaneye gittim.

Gelecek yılın savaş haberleri ile dolu bir yılı olacağını biliyorum. Ukrayna hâlâ savaşta. Gazze yanıyor. Sudan da kardeş ateşi ile yanıyor. Afrika'nın birçok yerinde savaş sürüyor. Lübnan, Yemen, Irak ve İran'ın savaşa girip girmeyeceğini bilmiyoruz. Ben de artık bedenimdeki yenmem gereken bir düşmanla savaş halindeyim. Bu savaşı bir an önce kazanmayı çok isterim ki, geri dönüp başka yerlerde yaşanan savaşları haber yaparak orada savaş içinde kalan sessizlerin seslerini duyurabileyim.

NOT: Rûdaw’ın tecrübeli muhabiri Ala Şali, yakalandığı hastalık nedeniyle hala Almanya’da tedavi görüyor

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli