Başkanın bu seferki ziyareti
Aryan Ferec
Kürdistan Bölgesi Başkanının yıllardır Erbil ile Bağdat arasında ortak bir anlayışa varma çabaları, karşılaşılan tüm engellere rağmen nihayet bir sonuca vardı.
Başkanın Bağdat’ta yaptığı son ziyareti her zamankinden daha başarılıydı. Bağdat’taki sıcak ve samimi karşılama, Başkan Neçirvan Barzani'nin çözüm odaklı görüşünü kabul etme ve izinden gitme konusunda her zamankinden daha fazla hazır olunduğu gösterilmiş ve bu Bağdat'taki etkili siyasi lider ve şahsiyetlerin açıklamalarına da açıkça yansımıştır.
En nihayetinde, Erbil ile Bağdat'ın yıllardır devam eden çekişmelerde yalnızca bir imkânsızı başarmak için vakit ve enerji harcadıklarına inanmanın bir temeli oluştu. Aksi takdirde ne Bağdat, Kürdistan Bölgesi'ni anayasanın yazıldığı sürecin öncesine döndürebilir, ne Kürdistan Bölgesi Bağdat’ın desteği olmadan yönetilir. Kürtlere bu siyasi coğrafyada fırsat verilemeyeceği gibi şovenizmin de Kürtleri ve haklarını inkâr edebilmesi için bir zemin kalmamıştır.
Ne Kürdistan'ı bir kalıba sokmak ve halkını ablukaya almak Bağdat'a itibar ve güç kazandırarak Irak halkına fayda sağlar, ne de Kürdistan, Bağdat'a minnet duymadan, onların engelleme ve ablukalarına rağmen gelişimini sürdürebilir. Bu faydasız çekişmelerin her iki tarafa ne kazancı oldu ne de olacak. Körü körüne yapılan bu engelleme ve çekişmelerin esasen Irak halkının çıkarlarını yansıtmıyor.
Burada yıllardır Kürdistan Bölgesi Başkanı herkese uluslararası düzeyde destek gören açık bir yolun var olduğunu görmesi bekleniyordu. Güven inşası, milli duyguların pekiştirilmesi, Bağdat'ın siyasi bir dergâh olarak birlikte yeniden inşa edilmesi, birliktelik ve ortak konularda ortak karar alabilme, birbirlerinin gündem ve sorunlarına sahip çıkma, tüm ülke halkının ortak fayda ve çıkarlarını sahiplenme. İstikrarı ve milli birliği sağlamanın, Irak'ta karar alma iradesini, egemenliğini ve bağımsızlığını yeniden tesis etmenin, geleceğin yolunu tutmanın, gelişmenin ve ilerlemenin, geleceği inşa etmenin yolları.
Aslında bu ziyaretler sırasında kazanım olarak iki soruna temel çözüm bulundu. Bağdat'ta ortaya çıkan ve bu ziyarette açıkça görülen anlayış ve ortak kaygının örnekleri olarak tanımlanabilir: O ada maaşlar ve Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak seçimler.
Maaş meselesi sağlam bir zemine oturtturularak çözüme kavuşturuldu. Öyle ki en yakın zamanda maaşların yatırılacak ve bu konu haberlerde artık müjde gibi manşetlerde karşımıza çıkmayacak. Bağdat'taki siyasi grupların Başkan Neçirvan Barzani'nin çözümleyici görüşüne yaklaşımı ve bu görüşün tüm Iraklıların çıkarları ve refahı açısından iyi niyet içerdiğini kabul edilmesi, Kürt halkının maaş ve geçim sorununa son verecek güvenilir bir belge olarak görülebilir. Federal Mahkeme kararıyla sorun hukuki ve somut olarak çözülmüş olmakla birlikte, Kürdistan Bölgesi Başkanı'na halkın maaşlarının artık hiçbir siyasi çekişmeye dahil edilmeyeceğine dair verilen söz bir kez daha teyit edildi.
Kürdistan seçimleri meselesi, Bağdat'taki federal kurumların ve siyasi elitlerin ilgisi ve katılımı, "tüm partilerin ve tüm toplulukların şeffaf, eşit ve adil bir şekilde katılımı ve uzlaşması" konusundaki endişeleri, anlayışın bir başka derin işareti olarak görülmelidir. Bu anlayış, Kürdistan seçimlerinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesinin Irak'ın genel istikrarına faydalı olduğunu düşünüyor.
Bağdat'ın, Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın "herkesin katılımıyla, ötekileştirmeden ve bileşenlerin haklarını ihlal etmeden" seçim yapma yönündeki mevcut çabalarına ilişkin anlayışı. Aynı zamanda geçmiş yıllarda seçimlerin zamanında ve geciktirilmeden yapılması yönündeki çabaları, nihai hedefi Kürdistan'ın zaferi olan Başkan Neçirvan Barzani'nin milli, Kürt ve şefkatli bakış açısını desteklemektedir.
Bu sefer Bağdat’a yapılan ziyaretle Kürdistan Bölgesi'ndeki maaş ve seçim meselesi Bağdat'taki partilerle mutabakata varılarak sağlam bir zemine oturtturularak çözüldü. Bu anlayışın muhafaza edilmesi ve sürdürülmesi Kürdistan Bölgesi’ni koruyacaktır.
(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)