Yapay zeka Al 300 milyon işsiz yaratabilir

01-04-2023
İsmet Yüce
Etiketler Yapay Zeka ChatGPT- 4 Al Google
A+ A-

Öncelikle  yapay zeka AI ve sunabileceği, sunduğu olanakları ve hayatımıza getireceği kolaylıkları anlamak gerek.

AI ilk konuşulmaya başlandığında, fazla dikkate alınmadı. İlk radyo yayına başladığında bu “icadın toplumun kültür ve yaşam tarzını bozacağı” yönlü eleştiriler olmuştu. Televizyon yaygına başladığında kıyamet kopacağı veya “herkesin 5 dakikalığına ünlü olacağı” söylendi.

İnternet kamu kullanımına açıldığında önce ne olduğuna anlam verilemedi. Bu süreci ve ilk tablet kullanım tarihini bende gördüm. Neden bu kadar abartıldığına anlam verememiştim. Şimdi yaşam onlarsız olmuyor.

İki yıl önce AI gündeme girdiğinde aynı tepkiler verildi. Bilim kurgu veya önemsiz bir teori gibi göründü. Şimdi AI müthiş bir sistem oldu.

Biz daha ChatGPT nedir anlamamış iken ChatGPT- 4 kullanılıyor. Google ilk AI oluşturmaya başladığında yaratıcısı sistemin “duygusal davranmaya” başladığı gerekçesi ile projeyi durdurmuştu. Şimdi Google sürece dahil olmak için GOOGLE BARD sistemini geliştiriyor.

Öyle ki sistemi kullanmak için sıraya girmek ve bir testten geçmek gerekiyor. IQ ve eğitim durumunuz sistemi kullanmaya uygun mu sorularından sonra, sıranız geldiğinde kullanabiliyorsunuz.

AI bilgisayar programı yapabiliyor. Bununla roman yazabilirsiniz. Çeviri yapabilirsiniz. Soru soruyorsunuz düşünce sisteminizin kavrayamayacağınız genişlikte bir bilgi sistemini kullanarak size cevap veriyor. Hem de istediğiniz dilde.

“Kürdistan bağımsız olacak mı?” sorusuna inanılmaz uygun cevap veriyor, hem de istediğiniz dilde.

Mantıksız ve psikolojik sorunlar oluşturacak sorulara, “sistemime uygun değil” diyerek cevapsız bırakıyor. Gelecek on yıllarda birçok işi yapma kapasitesinde olacak AI 300 milyona yakın işsiz oluşturacağı öngörülüyor.

Çok önemli olan bu sistemleri Kürd gençleri bir an önce kavrayıp kullanmalı ve bu sisteme sahip olmak da çok önemli.

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli