Türkmenlerden Telafer ve Tuzhurmatu talebi

Erbil (Rûdaw) - Türkmenlerin, Telafer ve Turhuzmatu’nun iki bağımsız şehir olarak kabul edilmesini için Ankara ve Bağdat’a talepte bulunduğu belirtildi.

 

Iraklı güçler ile Heşdi Şabi milislerinin Kerkük ve tartışmalı bölgelere girmesinin hemen ardından bir Türkmen heyeti, Türkiye’nin başkenti Ankara ve İran’ın başkenti Tahran’a ziyaret gerçekleştirdi.

 

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim’de Irak Türkmenlerinden oluşan heyeti kabul etmişti.

 

Görüşmede Milli İstihbarat Teşkilâtı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulunmuştu.

 

Rûdaw’a konuşan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi ve Kürdistan Parlamentosu parlameteri Aydın Maruf, Ankara’da yaptıkları görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

 

“Türkiye, tüm oluşumlara fark gözetmeksizin desteğini sunacağını yeniledi. Özellikle de Türkmen oluşumuna. Türkmenler olarak şimdiden tüm taraflardan Telafer ve Turhuzmatu’nun iki bağımsız şehir olarak kabul edilmesini talep ediyoruz. Türkmenler ve Türkmeneli bölgesi için bu iki kent önemlidir.”

 

Irak Türkmenleri Vakfı Başkanı Mehmet Eylül ise, Kerkük’ün özel bir statüyle Bağdat’a bağlanması gerektiğini söyledi.

 

Mehmet Eylül, “Bu özel statü kendi içinde bir federal bölge olacak. Bu federal bölgenin idari, siyasi ve güvenlik yapısı Türkmenler, Araplar ve Kürtler arasında eşit derecede paylaşılacak. Yani yüzde 32 diyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Eylül, “İran’ın bu konuda bir takım hedefleri olabilir. Bu ayrı bir meseledir ancak her ne kadar çoğunluğu Şiilerden oluşsa da Irak’ın hiçbir şekilde İran’ın güdümüne gireceğine inanmıyorum” dedi.