1 Eylül Dünya Barış Günü çeşitli etkinliklerle kutlanacak

Haber Merkezi – 1 Eylül Dünya Barış Günü çerçevesinde Türkiye ve bölge illerinde pek çok etkinlik gerçekleştirilecek.  

1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi İstanbul’un Bakırköy ilçesinde 5 Eylül Pazar günü yapılacak.

Sloganı  “Ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik” olarak belirlenen mitinge HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ve KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuşmacı olarak katılacak.

İstanbul’da ayrıca yarın saat 19.00’da Kadıköy-Eminönü İskelesi’nde bir basın açıklaması yapılacak ve 5 Eylül’de düzenlenecek miting için çağrıda bulunulacak.

Bakırköy Kaymakamlığı'ndan mitinge yasak

Bugün Bakırköy Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada ise 02-06 Eylül 2021 tarihleri arasında her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, oturma eyleminin yasaklandığı açıklandı.

Bakırköy Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, "1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısı ile çeşitli siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve bazı illegal yapılanmalar tarafından, ilçemizde 05 Eylül 2021 tarihinde toplantı, gösteri yürüyüşü vb. etkinlikler düzenlenmesi için faaliyetler yürütüldüğü anlaşılmıştır. 01 Eylül 2021 Çarşamba günü İlçemizde düzenlenmek istenilen etkinliklere Kaymakamlığımızca izin verileceği, sonraki günlerde bu mahiyette yapılacak herhangi bir etkinliğe müsaade edilmeyeceği bildirilmiş ise de; sosyal medya ve çeşitli iletişim mecralarında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı eylem çağrılarının devam ettiği görülmüştür. Kanuna aykırı eylem ve faaliyetlerle suç işlenmesinin önlenmesi, meydana gelebilecek olaylar ve telafisi mümkün olmayan sonuçların doğmasına engel olunarak, huzur ve güvenliğin, kamu düzeni ve kamu esenliğinin korunması amaçlarıyla Bakırköy İlçesi genelinde 02-06 Eylül 2021 tarihleri arasında her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, oturma eylemi vb. faaliyetler 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca yasaklanmıştır" denildi.

Diyarbakır’daki miting için valilik kararı bekleniyor

Diyarbakır’da Barış Günü etkinlikleri kapsamında 4 Eylül Cumartesi günü saat 16.00’da İstasyon Meydanı’nda kentteki sivil toplum örgütleri tarafından Barış Mitingi düzenlenecek. HDP Eş Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın katılması beklenen mitinge broşürler dağıtılarak vatandaşlar davet ediliyor. Bu arada miting için Diyarbakır Valiliği’ne yapılan başvurunun sonucunun beklendiği bildirildi.

Van’da Barış Mitingi düzenlenecek

Van’daki 1 Eylül Barış Günü için yarın yapılacak Barış Mitingi, Musa Anter Parkı’nda saat 15.00’de başlayacak. Van Emek ve Demokrasi Platformu'nun desteği ile hazırlıkları yapılan mitinge konuşmacı olarak Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan katılacak.

Van Valiliği’ne yaptıkları başvuruya olumlu yanıt aldıklarını belirten tertip komitesi, mitingte Grup Abdal, Murad Demir, Aryen Sanat Grubu ve Nurcan Değirmenci’nin sahne alacaklarını duyurdu.

Kentte düzenlenecek mitinge Muş, Bitlis, Kars, Ağrı, Erzurum, Iğdır ve Hakkari gibi çevre kentlerden de katılımların olması bekleniyor.

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda kitlesel açıklama

İzmir’deki sivil toplum kuruluşları 1 Eylül Dünya Barış Günü çerçevesinde “Savaşlara karşı barışa ses ver” sloganı ile basın açılaması yapacaklarını bildirdi.  Sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler ve derneklerin katılacağı açıklama yarın saat 19.00’da Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşecek.

Adana:  Kentte STK’ların düzenleyeceği ve parti, sendika, meslek odaları, derneklerin katılması beklenen 1 Eylül Barış Mitingi saat 17.30’da Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılacak.

Mersin: Emek ve Demokrasi Platformu’nun organize edeceği “Barışa ses ver” konulu basın açıklaması  yarın 18.00’de Özgecan Meydanı’nda yapılacak.

Ankara: Kentteki STK’ların katılacağı kitlesel basın açıklaması Anıtpark’da yarın saat 17.30’da düzenlenecek.

Ayrıca 1 Eylül Barış Günü çerçevesinde Dersim’de yarın saat 18.00’de Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması, Elazığ’da 17.30’da Hozat Garajı’nda, Malatya’da saat 18.00’de Merkez Postane önünde, Urfa’da saat 17.30’da Ali Şelli Parkı’nda açıklamalar yapılacak.