TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 31 Mart Cumartesi

Star:  Haddini bil Macron

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütüne destek vererek Türkiye’ye arabuluculuk teklif eden Macron’a sert tepki gösterdi: Boyunu aşan işlere girme. Siz kim oluyorsunuz ki bir terör örgütüyle Türkiye arasında arabuluculuğu ağzınıza alabiliyorsunuz?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Fransa ve CHP’ye yüklendi. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli açıklamaları…

Milli İstihbarat Teşkilatımız, Kosova istihbaratı ile yaptığı dayanışma içerisinde 6 tane Balkanlar’daki en üst düzey FETÖ temsilcisini anlaşarak aldılar. ‘Onlar kaçacak, biz kovalayacağız’. Neresi olursa olsun ve bunları paketleyerek buraya inşallah getireceğiz.

Afrin’de Raco ve Cinderesi gibi önemli tahkimat noktalarının ardından Afrin şehir merkezinin de ele geçirilmesiyle operasyonun amaçlarına büyük ölçüde ulaşıldı. Şimdi Tel Rıfat başta olmak üzere çevredeki diğer bölgelerin kontrolünü sağlamak üzere harekata devam ediyoruz. Münbiç de dahil olmak üzere Suriye’nin diğer bölgelerindeki terörist unsurlara yönelik planlamalarımız da sürüyor.

Akşam: Boyunu aşan islere girme!

Teröristleri sarayında ağırlayan Macron’un açıklamalarına çok sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Arabuluculuk lafı, söyleyen kişinin boyunu çok aşan bir beyan” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’ndaki konuşmasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Elysee Sarayı’nda, PYD’nin başını çektiği SDG heyetini kabul etmesi ve yaptığı açıklamalara çok sert tepki gösterdi:

Geçen hafta Macron’un kendisiyle bizzat görüştüm. Baktım garip garip şeyler söylüyor. Kendisine biraz frekansı yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldım. Çünkü bizim Silahlı Kuvvetlerimizi, kabullenemeyeceğimiz bir yere oturtmak kimsenin haddine değil. Ülkelerinde serbestçe gezen teröristleri dün bir kez daha en üst düzeyde ağırlayanlar, bunun bir husumet ifadesi olduğunu bilmelidir.

Cumhuriyet: Suriye’ye 5. ‘valilik’

Afrin Kurtuluş Kongresi Sözcüsü Hasan Şindi, Afrin’in yönetiminde koordinasyon görevini Hatay Valiliği’nin üstleneceğini söyledi. DW Türkçe’ye konuşan Şindi’ye göre, Türkiye’nin atayacağı bir vali yardımcısı, Afrin’de vali gibi hareket ederek koordinasyonu sağlayacak. Şindi, Gaziantep’teki toplantıda kararlaştırılan 35 kişilik kent meclisi listesinin de Türk yetkililere sunulduğunu açıkladı.

Afrin’de TSK ve ÖSO’nun kontrolü sağlamasının ardından yeniden yapılanma çalışmaları başladı. Deutsche Welle Türkçe’den Cengiz Özbek’in haberine göre Afrin Kurtuluş Kongresi Sözcüsü, “Afrin’in Antakya’ya ait olacağını” ve kentte 450 kişilik polis gücü oluşturulduğunu söyledi.

Türkiye’nin Afrin kent merkezinde kontrolü sağladığını duyurduğu gün, Gaziantep’te de Afrin’in geleceğine dair bir kongre düzenlenmişti. Afrin’in önde gelen isimlerinin katıldığı açıklanan “Afrin Kurtuluş Kongresi”nde 5 yedek üyeyle birlikte 35 kişilik bir meclis seçildi. Kongre sözcüsü Hasan Şindi, yaptığı açıklamada, Afrin’in yeniden inşası ve kentte düzenin tesis edilmesi için çalışacak olan meclis üyeleri içinde 24 Kürt, 8 Arap, bir Alevi, bir Ezidi ve bir Türkmen olduğunu belirtti.

Şu an için koordinasyonu Gaziantep’ten yürüttüklerini söyleyen Şindi, seçilen isimlerin listesini valilik ve Dışişleri Bakanlığı’na verdiklerini söyleyerek, durumun bir hafta içindenetleşeceğini  ifade etti.

Yeni Şafak: Macron'a ayar verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Münbiç’e asker göndereceğini ilan edip, PKK ile arabuluculuk teklif eden Fransa’ya sert çıktı. Macron’la görüşmesini aktaran Erdoğan, “Baktım garip garip şeyler söylüyor. Kendisine frekansı yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldım. TSK’yı, bizi kabullenemeyeceğimiz yere oturtmak kimsenin haddine değil” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Elysee Sarayı'nda, terör örgütü PYD'nin başını çektiği SDG'den bir heyeti kabul etmesi ve yapılan açıklamalara tepki gösterdi:

Geçen hafta Macron ile bizzat görüştüm. Baktım garip garip şeyler söylüyor. Tabii garip garip şeyler söyleyince de kendisine biraz frekansı yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldım. Çünkü bizim Silahlı Kuvvetlerimizi, bizi, kalkıp da asla kabullenemeyeceğimiz bir yere oturtmak kimsenin haddine değil. Terör örgütü mensuplarını en üst düzeyde ağırlayanlar, bunun Türkiye'ye karşı husumet olduğunu bilmelidir.

Sabah: Haddini ve boyunu aşan laflar etme

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye ile SDG arasında arabuluculuk lafı, haddini ve boyunu çok aşan bir beyan. 7 teröristi, Elysee Sarayı’nda ağırlayacak kadar teröre destek olduğunuzu tescil etmiş oldunuz. Fransa’nın hiçbir teröristten ve terörist eylemden yakınma hakkı kalmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi'nde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katıldı. Erdoğan konuşmasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un terör örgütü PYD/YPG temsilcilerini Elysee Sarayı'nda ağırlamasına tepki gösterdi:

PKK ile PYD'yi aynı görmeyen, DEAŞ ile mücadeleyle YPG ile mücadeleyi eşdeğer tutmayan yaklaşımlara kapımız kapalı. Terör örgütünün harf oyunlarıyla, ismini değiştirerek oynadığı oyuna katılmak isteyenler kendileri bilirler. Ha Ali ha Veli, bizim için değişmez.

Karar: O laflar senin boyunu aşar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elysee Sarayı’nda YPG heyeti ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ‘Türkiye ile SDG arasında arabuluculuk yapabilirim’ sözlerine oldukça sert yanıt verdi: “Geçen hafta da telefonda görüştüm. Garip garip şeyler söylüyor. Kendisine biraz frekansı yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldım. Türkiye ile SDG arasında arabulucu olabiliriz lafı, haddini ve boyunu çok aşan bir beyandır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’un Elysee Sarayı’nda YPG heyetini kabul etmesi Türkiye ile büyük bir krize neden oldu. Ziyaretin ardından Fransız Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’nden yapılan Macron’un ‘SDF ile Türkiye arasında arabuluculuk yapabilirim’ sözlerine ise Ankara’dan oldukça sert tepki geldi. Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan “Haddini ve boyunu çok aşan bir açıklama” diyerek Macron’a yüklendi. Erdoğan konuşmasında ABD’nin ‘Suriye’den çekileceğiz’ açıklaması, Macron’un sözleri ve terörle mücadele konularından önemli değerlendirmelerde bulundu: