Haber Merkezi - Güney Afrika Cumhuriyeti, Gazze'deki Filistinlilere karşı "soykırım" uyguladığı iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e dava açtı. İsrail, davayı "tiksintiyle" reddettiğini bildirdi.
Güney Afrika, Gazze'de "soykırım" yaptığı gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtı.
Yapılan dava başvurusunda İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1948'de kabul edilen Soykırım Sözleşmesi'ndeki yükümlülüklerini ihlal ettiği öne sürülerek, "Gazze'deki Filistin halkına karşı soykırım eylemlerine giriştiği, buna devam ettiği ve daha da sürdürme riski taşıdığı" belirtildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Gazze'de sivilleri hedef alan saldırıları nedeniyle Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) İsrail aleyhine soykırım davası açan Güney Afrika Cumhuriyeti'ni takdir ederken diğer ülkelere de bu yönde adımlar atmaları çağrısında bulundu.
Albanese, X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'e Gazze'deki eylemleri için Uluslararası Adalet Divanında "soykırım davası" açan Güney Afrika hükümetine takdirlerini iletti.
ICJ'de İsrail'e karşı dava açmanın, Gazze'deki halkın hayatta kalması için önemli olduğuna değinen Albanese, "Diğer üye devletleri de anlamlı ve dürüst başvurularda bulunmaya ve hayat kurtarmaya katkı sağlamaya teşvik ediyorum. Halkın tamamının hayata kalması tehlikede." ifadesini kullandı.
Güney Afrika, İsrail hakkında "soykırım davası" açmıştı
Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık'ta, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle ICJ'de dava açarak geçici tedbir kararı alınmasını talep etmişti.
Başvuruda "İsrail'in eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir, çünkü hususi soykırım niyetiyle işlenmiştir." ifadeleri kullanılırken yapılan eylemlerin "Gazze'deki Filistinlileri yok etmek" amacı taşıdığı vurgulanmıştı.
Dava, Sözleşmenin 9. maddesine dayandırılmıştı
Soykırım Sözleşmesinin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmiş olması durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlal eden devlet aleyhine ICJ'de dava açabiliyor.
ICJ, aciliyet gerektiren durumlarda ihtiyati tedbir kararına hükmederek, söz konusu ihlallerin dava süreci sonlanana kadar durdurulmasına hükmedebiliyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın