TGS Diyarbakır Temsilciliği Kürt gazeteciler için çağrı yaptı: 1 gün dahi tutuklu kalmamalılar

30-12-2022
Rûdaw
Etiketler TGS Kürt Gazeteci Diyarbakır
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - TGS Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır'da 8 Haziran 2022'de sabaha karşı evlerine baskın yapılarak gözaltına alınan ve ardından tutuklanan 16 gazeteci hakkında 197 gün geçtiği halde hala iddianame hazırlanmadığını bildirdi.

Yapılan açıklamada, “16 meslektaşımızın tutuklandığı 16 Haziran 2022’den bugüne 6 ay 14 gün geçti. Savcılık makamı tam 197 gündür iddianamesini hazırlamadı. 197 gündür meslektaşlarımız neyle suçlandıklarını bilmeden, belirsizlik içinde özgürlüklerinden mahrum; ailelerinden, çocuklarından, arkadaşlarından ve kalemlerinden ayrı. 1 gün dahi tutuklu kalmaması gereken gazeteci meslektaşlarımızın tutukluluğu, makul süreyi aşarak cezaya, adeta ön infaza dönüştü. Savcılık 6,5 aydır suç tespit edemiyorsa meslektaşlarımızı serbest bırakmalıdır. Şayet suç tespit ediyorsa bir an evvel iddianameyi. Şayet suç tespit ediyorsa bir an evvel iddianameyi düzenleyerek hâkim önüne çıkarılmalarını sağlamalıdır. Bu peşin ceza uygulamasına derhal son verilmelidir” denildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında TGS’nin zaman zaman tutulu gazeteileri cezaevinde ziyaret ettiği belirtildi. Bu görüşmelerde kimi şartların iyileştirildiği görülse de çeşitli hak ihlallerinin tespit edildiği kaydedildi.

Söz konusu ihlallerin sıralandığı açıklama özetle şöyle:

“6,5 aydır hiçbir tutuk incelemeleri duruşmalı yapılmamış, dosya üzerinden yapılan incelemelerde tutuklu gazeteciler ve avukatları da dinlenmemiş, otomatik olarak tutuklalama devam kararları verilmiştir.

Sohbet, sosyal aktivite ve spor gibi sosyal hakları mevzuatın gerektirdiği ölçüde tesis edilmemektedir.

Gazetecilerin mektupları gönderilmemekte, gelen mektupları ise teslim edilmemektedir.

Hastane sevkleri geciktirilmekte, gazetecilere kelepçeli muayene yapılmaktadır. Kadın gazeteciler çift kelepçe uygulamasıyla hastaneye onur kırıcı bir muamele ile götürülmektedir.

Kadın gazetecilere çıplak arama dayatılmaktadır.

Koğuşlarda konulan kamera, kişisel mahremiyetlerini yok etmektedir.

Görüldüğü gibi tutuklanarak özgürlüklerinden mahrum bırakılan gazetecilerin, sağlık hakları, kendilerini geliştirme hakları, özel hayatları, haber alma hakları yok sayılmaktadır.”

Kimler tutuklandı?

Mezopotamya Haber Ajansı editörü Aziz Oruç, JINNEWS Haber Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Serdar Altan, Xwebün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Ömer Çelik, Neşe Toprak, Mehmet Şahin, Zeynel Abidin Bulut, Elif Üngör, Remziye Temel, Suat Doğuhan, Lezgin Akdeniz, İbrahim Koyuncu, Abdurrahman Öncü, Ramazan Geciken ve Mazlum Güler.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli