HDP ‘Barışa Çağrı Deklarasyonu’nu açıklıyor

Haber Merkezi – “Demokratik Mücadele Programı”nı 1 Eylül’de 8 merkezde gerçekleştireceği “Barış zinciri” eylemleriyle sonlandıracak olan HDP, 31 Ağustos’ta tüm siyasi partiler ve toplumun kesimlerine yönelik çağrıların yer aldığı “Barış Deklarasyonu”nu açıklayacak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Haziran’da kamuoyuna duyurduğu “Yeni Dönem Strateji Tutum Belgesi” kapsamında üç aşamalı “Demokratik Mücadele Programı”nın son aşamasına geldi.

HDP’den yapılan açıklamada, “1 Haziran başlayıp 3 ay boyunca 3 aşama şeklinde devam eden Demokratik Mücadele Programımızın final etkinliğini TBMM’deki ‘Barışa Çağrı Deklarasyonu’ ve Barış Zincirleri ile yapacağız” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Van, İzmir ve Urfa’da Türkiye tarihinin en büyük insan zincirlerini oluşturmayı hedefleyen partimiz, güçlü bir barış mesajı vermeyi ve barış çağrısı yapmayı amaçlıyor.

Üzerinde uzun süredir çalıştığımız ve 3 aylık Demokratik Mücadele Programımız boyunca halkın talep ve istekleri doğrultusunda hazırlanan Barışa Çağrı Deklarasyonunu, çözüm adresi olarak görülen TBMM’de açıklayacak ve Türkiye toplumunun barış talebini Meclis'te dillendirmiş olacağız.

Barış Deklarasyonumuzda iktidara, muhalefete, toplumsal güçlere ve Kürt hareketine Kürt sorununun çözümü ve barış için çağrılar yer alıyor. Deklarasyonda ayrıca barış ve çözüme dönük rolümüzü de tarif ediyoruz. Deklarasyonda çizdiğimiz çerçeveyle aynı zamanda bundan sonraki barış mücadelesinin de hattını oluşturmayı hedefliyoruz.”

HDP’nin aşamalı kapmanyası

Kampanyanın ilk aşamasında “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü” adıyla Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya yürüyüş gerçekleştiren HDP’li vekil ve yöneticiler, ikinci aşamada ise “Demokrasi Buluşmaları” adıyla siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, dernekler ve sendikalara ziyaretler ile bir çok kentte halk buluşmaları gerçekleştirdi.

Kampanyanın ilk iki aşamasını geride bırakan HDP, 19 Ağustos’ta “Hep birlikte savaşa karşı barış, tecride karşı özgürlük” sloganıyla Mardin ve İstanbul’da kampanyanın üçüncü aşamasının startını verdi.

Bu kapsamında, 20- 28 Ağustos tarihleri arasında, partinin Eş Genel Başkanlarının katılımıyla Antep, Ağrı, Muş, Bursa, Muğla, Manisa’da toplantılar gerçekleştirildi.

Ayrıca Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları ile HDP ile ittiraf halinde olan siyasi partiler de kampanyaya dahil oldu.