Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi Meclis’te kabul edildi

Haber Merkezi - Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren "Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Meclis’te kabul edildi.

Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren 17 maddelik teklif, günlerdir uzun mesailerin ardından sabaha karşı Mecliste kabul edilerek yasalaştı.

17 maddenin tamamının kabul edilmesinin ardından son olarak teklifin tümü oylandı. Oylamaya 594 milletvekilinin 500'ü katıldı. 275 milletvekili kabul, 224 milletvekili ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı.

Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri toplanacak, bakımevlerine alınacak köpekler kısırlaştırılarak sahiplendirilecek. Bu konudaki sorumluluk belediyelerde olacak.

İlk 5 maddede, “Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesinin yürürlükten kaldırılması, rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılması ve sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesi yer alıyor.

Yasa teklifindeki en çok tartışma yaratan 5. Madde

Yasa teklifindeki en çok tartışma yaratan 5. Maddesinde yapılan değişiklikle, “ötanazi” kelimesi metninden çıkarılmıştı.

Değişiklik önergesiyle 5. maddenin son hali, “Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır" olarak düzenlenmişti.

Her ne kadar kanun teklifinden “ötanazi” kelimesinin çıkarılması hayvan hakları açısından olumlu bir gelişme olarak görüldüyse de, muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin yeterli olmadığına dair itirazlarını dile getirdi.

Muhalefet temsilcileri, Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun dokuzuncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan ifadelerin ötanaziyi tamamen kapsam dışında bırakmaması sebebiyle, kanun teklifinin tüm maddelerinin yeniden düzenlenmesini ve hayvanların toplu şekilde öldürülmesini engelleyecek şekilde, açık ifadelerle güncellenmesi gerektiğini ifade etmişti.

Kediler kapsam dışı

Teklifin 4'üncü maddesinde yer alan "rehabilite edilenler" ifadesi de Meclis'deki ilgili komisyon görüşmelerinde "rehabilite edilen köpekler" şeklinde değiştirilerek kedilerin kapsam dışına alınması sağlanmıştı.

Mevcut barınak sayısı 322

Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti  Maraş Milletvekili Vahit Kirişci, Meclis Genel Kurulu'nda kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlarken "Barınak sayısı 322 adet olup halen kapasitesi 105 bindir. Burada '4 milyon hayvanı da bu barınaklarda tutacaksak ne kadar barınağına ihtiyacımız var?' sorusu geliyor. Takvim olarak 31 Aralık 2028'in bildirilmesinin esas amacı aslında budur. Dolayısıyla bu kanun yürürlüğe girdiğinden itibaren dört yıl süreyle belediyelerin kendi bütçelerinden bahsedilen oranlar nispetinde bu parayı ayıracaklar ve buradan hareketle de bu barınakları yapacaklar" dedi.