Dedeoğulları’nın avukatı Karabulut: Devlet yetkilileri geliyorum diyen bu katliamı önlemedi

30-07-2023
Avukat Abdurrahman Karabulut
Avukat Abdurrahman Karabulut
Etiketler Dedeoğlulları Ailesi Konya Katliam Avukat Abdurrahman Karabulut Irkçı Saldırı
A+ A-

Konya (Rûdaw) - Konya’da ırkçı saldırı sonucu katledilen Dedeoğulları ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut, talep edildiği halde aileye koruma sağlanmadığını belirterek, “Devlet yetkilileri geliyorum diyen bu katliamı önlemedi. Başta da söyledik şimdi de söylüyoruz, devletin bu katliamda parmağı var” dedi.

Konya'nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021’de ırkçı saldırıda yaşamını yitiren Dedeoğulları ailesinden 7 kişi, katliamın ikinci yılında mezarları başında anıldı. Anmaya, ailenin sağ kalan tek üyesi Çetin Dedeoğulları, aile yakınları, STK temsilcileri ve avukatlar katıldı.

Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki'ye konuşan ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut, ailenin 12 Mayıs 2021'de kalabalık bir grubun saldırısına uğradığını hatırlatarak, “60-70 kişilik kalabalık bir grup gelip aileye bu avluda saldırdı, ölümden döndüler. Bir ay sonra komşularının akrabası Mehmet Altun gelip burada 7 kişiyi öldürdü. Kendisi de ifadesinde bunu söylüyor, ‘neden şikayetlerinden vaz geçmediler’ diyor. Yani önceki saldırı ile sonraki katliam arasında bağlantı var. Bu bir hakikat ama mahkeme her iki olayın bir birinden farklı olduğuna karar verdi, dosyaları birleştirmedi” diye konuştu.

12 Mayıs’taki saldırıda saldırganların hafif cezalara çarptırıldığını ve tutuklu kimsenin kalmadığını belirten Karabulut, şunları dile getirdi:

“Bu saldırıdan sonra aileye koruma talep ettik. Ben iki defa savcıya giderek can güvenliklerinin sağlanmasını istedim. Ailenin kendisi de CİMER’e yazdı, dönemin İçişleri Bakanı Soylu’ya durumu bildirdi. ‘Kürdüz diye bize saldırıyorlar, bizi koruyun’ dedi ama kimse bir şey yapmadı. Katliamdan sonra savcı telefonlarına el koydu. Whatsapp yazışmalarında savcının kendilerini nasıl yönlendirdiklerini yazmışlar. Yani devlet yetkilileri geliyorum diyen bu katliamı önlemedi. Katliamdan iki yıl sonra devlet şimdi Çetin Dedeoğullarına koruma vermiş, neden? Korkuyorlar. Neden o zaman koruma vermediler. Başta da söyledik, şimdi de söylüyoruz, devletin bu katliamda parmağı var.”

Dedeoğullarına yönelik 12 Mayıs’taki saldırı davasında mahkeme kararının İstinaf’tan döndüğünü ve davanın Eylül’de yeniden görüleceğini aktaran Avukat Karabulut, “Bu davada her bir sanığa daha fazla ceza verilmesini istiyoruz. Bu şahıslar cezalandırılmadan davadan vaz geçmeyeceğiz” dedi.  

Ne olmuştu?

Konya’nın Meram ilçesinde 24 yıldır yaşayan aynı mahallede yaşayan Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs'ta yaklaşık Keleş ve Çalık ailelerinden 60 kişilik bir grubun saldırısına maruz kalmıştı.

"Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız" tehditleriyle saldırı gerçekleştiren ırkçı grup 4'ü kadın olan 7 kişilik aileyi ağır yaralamıştı. Saldırının ardından tutuklanan 7 kişiden 5'i tahliye edilmişti.

30 Temmuz 2021 tarihinde ise Mehmet Altun isimli tetikçi, Dedeoğulları'nın evine giderek yanında getirdiği silahla aile bireylerine ateş açtı.

Saldırı sonucunda Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış Dedeoğulları (31) yaşamını yitirdi.

Altun, katliamdan sonra evi de ateşe verdi. Olayın ardından kiraladığı araçla kaçan tetikçi 4 Ağustos'ta yakalandı.

Katliamdan önce 12 Temmuz’da Rûdaw’a konuşan baba Yaşar Dedeoğlu, “Saldırırken biz ülkücüyüz sizi buradan süreceğiz, sizi burada yaşatmayacağız” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.