Kastamonu’da sel felaketi; Son 11 ayda ikinci şok

Kastamonu (Rûdaw) - Kastamonu'nun İnebolu ve Bozkurt ilçelerinde sağanağın ardından taşan çaylar nedeniyle su baskınları oluştu. Bozkurt ilçesi sakinleri, geçen yaz yaşanan taşkının şokunu atlatamadan aynı nedenle yaşanan ikincisinin nedenini ihmalkarlığa bağlıyor.

Batı Karadeniz’de son bir haftada sağanağın ardından Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Karabük, Düzce ve Bolu illerinde sel ve taşkınlar yaşandı. Sel nedeniyle biri Kastamonu birisi de Düzce'de 2 kişi kaybolurken yaklaşık 3 bin kişi de tahliye edildi.

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanan ve 82 kişinin hayatını kaybettiği, 9 kişinin de kaybolduğu selde, Ezine Çayı yatağı yaklaşık 30-40 metre genişlemiş, bazı binalar yıkılmıştı.

Bu defaki selde ise 53 dükkan ve işyeri ile 40 ev sel nedeniyle hasar gördü.

Rûdaw’a konuşan Aziz Gökal, “İkinci defa bu felaketi yaşıyoruz. Ağustos’takini atlatamadan bir de bu başımıza geldi” dedi.

Sağanak sebebiyle debisi yükselen Ezine Çayı’nda köprüler yine yıkıldı. İlçede yaşayan vatandaşlar, selin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor.

Esnaf Sait Kandaş da, “Çektiğimiz rezillik bize kalıyor. Biraz da Devlet Su İşleri’nin hatası diye düşünüyorum. Çayın içi doluydu. Binalar yapılmadan önce çayın içini boşaltsalardı bu sıkıntı belki de yaşanmazdı. Sonuçta takdiri İlahi, yapacak birşey yok” diye konuştu.

Geçen yılki selde dükkanı tümden yıkılan Kaan Başdemir de hükumetin yardımları ile iş yerini yeniden inşa etmişti. Ancak son selde dükkan yine sel sularının altında kaldı.

Başdemir, “Burada bir ihmalkarlık söz konusu. Normal şartlarda köprü ayaklarının kapanmış olma ihtimalini de düşünürsek, bu sıradaki dükkanların hiç birinde problem olmayacağını halkımız da görüyor” dedi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamada, Bartın, Karabük, Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Bolu ve Sinop’ta toplamda 13 köy, 56 trafo, 1994 aboneye enerji verilemediği belirtildi.

İYİ Parti Kastamonu İl Başkanı Ahmet Kanar da, “Geçen yıl kötü bir tecrübe yaşadık. Acı bir tecrübeydi. Ama yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen bu tecrübeden en ufak şekilde yararlanamamışız. Bozkurt’un sorunu, ortasında geçen bir dere var. Derenin boyu 3-4 kilometre. Bu derenin istinat duvarlarının derin yapılıp derenin boşaltılması lazım. Hepsi bu. Biz devlet olarak, vatandaş olarak bu kadar aciz miyiz?” ifadelerini kullandı.

Hükumet selden zarar gören bölgelere 47 milyon 150 bin TL’lik yardım gönderdi. Bölgede 2 bin 91 araç 6 helikopter, 1 uçak ve 7 bin 860 yardım-kurtarma görevlisi görev alıyor.