Öztürk Türkdoğan, Yeşil Sol Parti’nin seçim beyannamesini Rûdaw’a değerlendirdi

30-03-2023
Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Öztürk Türkdoğan Yeşil Sol Parti Seçim2023 Beyanname HDP İHD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye'nin temel sorunları çözülmediği için HDP’nin çatısı altında seçime gireceğini duyurduğu Yeşil Sol Parti’nin bugün açıkladığı seçim beyannamesinde de aynı ifadelerin tekrarlanmak zorunda kalındığını söyledi.

Seçimlerin kazanılması halinde hükümlü ve tutukluların serbest kalacağına inandığını ifade eden Öztürk Türkdoğan, seçimde öne çıkaracakları ana meselelerin demokrasi, adalet, yargının bağımsızlığı, kadın hakları ve çevre sorunları olacağını söyledi.

Yeşil Sol Parti bugün seçim beyannamesini Ankara'da açıkladı.

Toplantıya İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da katıldı. Türkdoğan beyanname ile ilgili Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki’nin sorularını cevapladı.

Yeşil Sol Parti'nin beyannamesinde vurgulanan en önemli konuların, adaletin ve hukukun üstünlüğünün sağlanması ile siyasi mahpusların salıverilmesi olduğunu ifade eden Türkdoğan, “Türkiye'deki mevcut iktidar yargıyı kullanarak muhaliflerini hapsetti ve adalete çok büyük zarar verdi. Terörle Mücadele Kanununu başta Kürtler olmak üzere bütün siyasi muhalifler aleyhine kullandı. Yeşil Sol Parti’de güçlü bir parlamenter grubu ile birlikte anayasadan başlamak üzere kanunlarda adalete zedeleyen bütün hükümlerin ayıklanmasını sağlayacak güçlü bir vurgu var. Elbette ki beyannamelerde maddelerden bahsedilmez ama burada çok güçlü bir niyetin, çok güçlü bir iradenin olduğunu belirtmek isterim. Biraz önce siyasi mahpus arkadaşların mesajları okundu. Ben inanıyorum ki güçlü bir grupla birlikte bu arkadaşların tamamı en kısa zamanda hapishanelerden çıkacaktır” diye konuştu.

“Bütün sorunlar biriktiği için aynı konuları tekrar etmek zorundasınız”

Beyannamelerdeki maddelerin çok genel olduğu ve soyut ifadeler içerdiği yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de Türkdoğan şöyle devam etti:

“Türkiye temel sorunlarını çözemediği için, bütün sorunları biriktiği için aynı konuları tekrar etmek zorundasınız. Burada önemli olan niyetinizi açığa vurmaktır. Dolayısıyla bizim gibi hukukçulara düşen görev bunun anayasada nasıl değişeceğini, kanunlarda nasıl değişeceğini ileride halka anlatmaktır. Dolayısıyla beyannameleri detaylı yazamazsınız. Beyannamede niyetinizi ortaya koyarsınız. Neyi nasıl yapacağınızı söylersiniz, bu zaten sizi kamuoyu önünde bağlar. Böyle bakmak gerekir.”

“Ademi merkeziyetçilik tartışılacak”

Öztürk Türkdoğan, seçimde daha çok hangi başlıkların öne çıkarılacağı sorusunu da, “Türkiye Kürt sorununu çözemediği için büyük bir ekonomik kriz yaşıyor. Hem de büyük bir insanı kriz geçiriyor, binlerce, on binlerce insan depremde yaşamını yitirdi ve ekonomi mahvoldu. Ayrıca ekolojik yakım anlatılacak. Bakınız bir deprem yaşadık, depremin kendisi değil mevcut devlet sistemi bu depremin altında kaldı. Esasında kampanyada yeni bir barış sürecinden bahsedilecek. Merkezi otoriter yönetim yerine yerel yönetimlerin yetkililerinin artırıldığı ademi merkeziyetçilik tartışılacak. Ekonomi tartışılacak. Elbette ki kadın hakları, gençlik hakları ve elbette ki ekoloji tartışılacak” diye yanıtladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli