Kürt dernekleri dil ve kültürün gelişiminde önemli rol oynuyor
Ankara (Rûdaw) - Kürt kültür dernekleri, Kürtçe seçmeli ders kampanyasında önemli bir rol oynuyor.
Kürtçe’nin seçmeli dersler arasından tercih edilmesi kampanyasında Kürt derneklerinin rolü büyük ama 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Kürt derneklerinin büyük bir bölümünün kapatılması derneklerin faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Kürt derneklerinde hem kültürel ve sanatsal faaliyetler yapılıyor hem de Kürt dili için çalışmalar yürütülüyor.
Resmi olmayan rakamlara göre Ankara ve ilçelerinde 500 bin civarında Kürt yaşıyor ama Ankara'da Kürtçe eğitim veren bir kurum bulunmuyor.
Kürtçe seçmeli ders kampanyası Ankara'da iki yıldır il dernekleri tarafından yürütülüyor.
Van Çaldıran Derneği Sekreteri Arif Seray, “Çaldıran halkımızın ve çocuklarımızın Ankara'da Kürtçe öğrenmesini istiyoruz. Çocuklarımızın her kademede Kürtçe eğitim almasını istiyoruz” dedi.
Ankara'daki Kürt dernekleri, Ankara Kürtlerine eğitim alanı dışında sosyal hizmetler de sağlıyor.
Van Çaldıran Derneği Başkanı Metin Aydoğan, “Günlük hayatta yüzde 70 Kürtçe konuşuyoruz. Bazen de Türkçe konuşuyoruz. Çocuklarımız eğitim alıyor. Halkımıza yardım ediyoruz" dedi.
Yöre dernekleri üyelerinin yüzde 80'inden fazlası Kürt ve çoğu da Kürtçe seçmeli ders kampanyalarında aktif rol alıyor.
Van Derneği üyesi Mela Savcı Uçum, “Ailelerin evde çocukları ile kendi dillerini konuşmaları önemlidir. Kürtçe ders almanın bizim için büyük bir fırsat olduğunu biliyoruz, iki saat de olsa çocuklarımızı Kürtçe derslerine göndermekte fayda var” diye konuştu.
Van Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Uçum ise; "Biz Kürdüz, ailelerimiz Kürt. Amacımız çocuklarımızın kendi dillerinde eğitim görmeleri. Dillerini unutmamaları... Derneğimiz de dilimizi unutmamamız için çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Meclis komisyonunun raporuna göre 15 Temmuz darbe girişimininin ardından bin 229 dernek ve vakıf kapatıldı, bunların bir kısmı Kürt dernekleriydi.