Şeyh Said’in torununa verilen ‘Türk bayrağı paylaşma cezası’ kaldırıldı
Erbil (Rûdaw) – “Terör propagandası” yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Şeyh Said'in torunlarından Ruşen Fırat hakkında, sevk edildiği mahkeme tarafından “sosyal medyadan bir ay boyunca Türk bayrağı paylaşma” kararına tepkiler üzerine söz konusu karar kaldırıldı.
Erzurum'un Hınıs ilçesinde yaşayan Şeyh Said'in torunlarından Ruşen Fırat sosyal medya hesaplarından HDP ve Kürdistan bayrağını paylaştığı için “örgüt propagandası” iddiası ile evinde gözaltına aldı.
Emniyetteki sorgunun ardından adliyeye çıkarılan Fırat, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklama talebiyle Hınıs Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.
Hakimlik, Fırat'ın “örgüt propagandası” içerdiği iddia edilen paylaşımlar yaptığı sosyal medya hesaplarından bir ay boyunca her gün Türk bayrağı paylaşmasına karar verdi.
Fırat, bu kararın ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Karar sonrası Fırat bayrak görseli paylaşmaya başladı.
Karara, kamuoyu ve çok sayıda siyasetçi büyük tepki gösterdikten sonra kararın kaldırıldığı öğrenildi.
Karar kaldırıldı
Rûdaw'a konuşan Fırat'ın avukatı Mehdi Özdemir, "Bizim itirazımız üzerine her gün bayrak paylaşma cezası kaldırıldı, sadece haftada bir gün karakola gidip imza atma kontrolü devam edecek" açıklamasında bulundu.
Öte yandan Fırat'a verilen yurt dışı çıkış yasağının da süreceği öğrenildi.
Fırat, konuya dair Rûdaw’ın sorularını yanıtladı
Ruşen Fırat, konuya dair Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.
“Niçin böyle oldu? Süreç nasıl başladı?” sorusuna “10 yıl önce bir fotoğraf paylaşmıştım. Mahkeme bana ceza kesti, ben de şaşırdım” dedi.
“Mahkemede hakim ile aranızda nasıl bir diyalog geçti. Ne sordu, sen ne yanıt verdin?” sorusuna ise Fırat şu yanıtı verdi:
“Bana bu paylaşıp paylaşmadığımı sordu.
Ben paylaştığımız ama suç olduğunu bilmediğimi söyledim. ‘Evet, paylaştığımı kabul ediyorum’ dedim. ‘Nasıl’ diye sordu.
‘Babam belediye başkanıydı o dönem paylaştım’ dedim. O da ‘tamam’ dedi.
Daha sonra ‘Irak’a gitmişsin’ dedi. Ben de gittiğimi söyledim.
Bana ‘fotoğraf paylaştın mı’ diye sordu, ‘evet paylaştım’ dedim. Bana hiç ‘Türk fotoğrafı paylaştın mı’ diye sordu.
Türk bayrağı. Ben de ‘Zaten bizim bayrağımız altında yaşıyoruz’ dedim.
‘Neden hiç paylaşmadın’ diye sordu.
Ben de ‘hiç aklıma gelmedi, zaten Türkiye’de yaşıyoruz’ dedim. İlk başta beni tutuklayacağını söyledi. ‘Ben neden paylaşayım, zaten Türkiye’de yaşıyoruz’ dedim. ‘O zaman sana ceza veriyorum. Bir ay boyunca Türk bayrağı paylaşmalısın’ dedi. Ben de ‘benim için problem değil. Bizim hiç bir bayrakla problemimiz yok, sadece Türk bayrağı değil’ dedim. ‘Tamam o zaman bir ay boyunca paylaşmalısın, ona göre bakacağız’ dedi.”
Rûdaw’ın “Paylaşırken ne hissediyorsun?” sorusuna ise “Zoraki olan, farz edilen şeyler her zaman zorumuza gitmiştir zaten. İnsanın zoruna gidiyor. İnsan bir şeyi ahlaken, zorla yapınca nasıldır, zoraki yapınca nasıl? Zordur” karşılığını verdi.
Sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle mahkeme tarafından "Türk bayrağını paylaşma" cezası verilen Şeyh Said'in torunu Ruşen Fırat, yaşananları Rûdaw’a anlattı
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) December 29, 2023
🎙️ Rawin Sterk/Rûdaw pic.twitter.com/itHweUPoSo
Diyarbakır Barosu’ndan açıklama
Diyarbakır Barosu da yaptığı açıklamada, “Sosyal medya paylaşımları nedeniyle yürütülen bir soruşturma kapsamında sorgu hakimliğine sevk edilen kişi hakkında adli kontrol süresi içerisinde her gün türk bayrağının sosyal medya hesaplarından paylaşmasına dair adli kontrol kararı, Baromuzca sunulan hukuki destek ve yapılan itiraz neticesinde kaldırılmıştır” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle yürütülen bir soruşturma kapsamında sorgu hakimliğine sevk edilen kişi hakkında adli kontrol süresi içerisinde her gün türk bayrağının sosyal medya hesaplarından paylaşmasına dair adli kontrol kararı, Baromuzca sunulan hukuki destek ve yapılan… https://t.co/8VZw7hpWtT
— Diyarbakır Barosu (@Diyarbakirbaro) December 29, 2023